Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Wat doen deze mysterieuze drones midden in de nacht boven de VS?

foto: pexelsfoto: pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat doen deze mysterieuze drones midden in de nacht boven de VS?

Vanaf december worden in de VS mysterieuze zwermen drones waargenomen. Ze vliegen 's nachts rond in de staten Colorado, Nebraska en Nevada. Er is inmiddels een speciale 'task force' in het leven geroepen om de herkomst en het doel van de drones te achterhalen.

Sommige waarnemers vermoeden dat het om een militaire oefening gaat, maar de US Air Force ontkent betrokkenheid. De locaties zijn wel saillant: het zou kunnen gaan om plekken waar kernraketten liggen opgeslagen, schrijft New Scientist.

De vraag blijft ondertussen hoe betrouwbaar de observaties zijn. Dronespecialisten houden er rekening mee dat echte drones mensen hypergevoelig hebben gemaakt, waardoor alles met een knipperlichtje als drone wordt gezien.

Bijkomend probleem is dat kleine drones lastig waar zijn te nemen, en 's nachts bijna niet te fotograferen. Zelfs de radar mist ze vaak, omdat er maar weinig metaal zit in de onbemande luchtvoertuigjes.

De beste tactiek zou waarschijnlijk zijn om een van de drones neer te halen. Als dat lukt, kun je vervolgens de gps-locaties van de drone-piloot achterhalen, en anders wel vingerafdrukken of DNA. Bovendien is zo'n drone hard bewijs. Tot die tijd is het moeilijk te zeggen wat het doel en motief van de drones is - en of ze daadwerkelijk bestaan.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie