Wetenschap & Techniek
NTR

Kunnen we ooit reizen in de tijd?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen we ooit reizen in de tijd?

Met een tijdmachine naar het verleden of de toekomst: in films en boeken kan het al lang, maar hoe zit het met de werkelijkheid? En wat is de grootouderparadox? Hens Zimmerman vertelt erover in zijn podcast Zimmerman in Space.

{podcast audio="106401" caption="Column #56 van Hens Zimmerman: Wanneer kunnen we nou eindelijk eens tijdreizen?" }


Back tot he Future, The Butterfly Effect, Kruistocht in Spijkerbroek – de lijst van films en boeken waarin tijdreizen voorkomt is eindeloos. Personages dompelen zich onder in historische gebeurtenissen, of reizen juist naar de verre toekomst.

Kunnen we in de echte wereld ooit op en neer reizen in de tijd? In zijn podcast Zimmerman in Space bespreekt Hens Zimmerman de verschillende theorieën daarover.

Jezelf tegenkomen in het verleden

In de wetenschap wordt terug in de tijd reizen als nogal onwaarschijnlijk gezien, vertelt Zimmerman, vanwege een aantal problemen. Ten eerste zitten we met de 'grootouderparadox': "Stel dat u het voor elkaar krijgt om naar het verleden te reizen, en u verhindert uw eigen geboorte, bijvoorbeeld door uw grootouders om zeep te helpen. Hoe verklaart u dan uw eigen bestaan?"

En stel dat je in het verleden een oudere versie van jezelf tegenkomt, wat gebeurt er dan? Een ander probleem is dat als je jezelf naar het verleden stuurt, de hoeveelheid materie en energie in het heelal steeds toeneemt.

Read-only

"Ik vermoed dat als naar het verleden reizen werkelijk mogelijk is," aldus Zimmerman, "onze aanwezigheid in het verleden dan read-only is. Dat we alleen gade kunnen slaan, en dus geen interactie met de fysieke wereld kunnen hebben."

Dat zou meteen ook kunnen verklaren waarom we nooit tijdreizigers tegenkomen in onze tijd – misschien zijn ze er wel, maar kunnen we ze gewoon niet horen of zien.

Elementair deeltje reisde terug in de tijd

Misschien is er nog hoop voor de tijdreisfanaten onder ons. Eerder dit jaar lukte het onderzoekers namelijk een elementair deeltje terug in de tijd te laten reizen, met behulp van een kwantumcomputer.

Het ging maar om een miljoenste van een seconde, en volgens de onderzoekers was het alleen mogelijk in de zeer onwaarschijnlijke omstandigheden van hun experiment. Het zal dus nog wel even duren voordat we zelf terug kunnen reizen naar ons eigen verleden.

Maar toch. Wie weet.

Zimmerman in Space

Spacegeek Hens Zimmerman maakt een wekelijkse podcast over sterrenkunde en de ruimtevaart. En op de een of andere manier steekt er bijna altijd een filosofische of politieke boodschap de kop op. Om de luisteraar vervolgens aan het eind met meer vragen dan antwoorden op te zadelen.

Ster advertentie
Ster advertentie