Binnenland
EONOS

Deze kattengedragstherapeut kijkt geen kattenfilmpjes: 'Vaak zielig'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze kattengedragstherapeut kijkt geen kattenfilmpjes: 'Vaak zielig'

Katten zijn al jaren een mateloos populaire bron van vermaak op internet, maar kattengedragstherapeut Liesbeth Puts kan er niet om lachen. "Ik zie zo vaak bange katten, gestresste katten, katten die aan het schrikken worden gemaakt. Ik vind dat helemaal niet leuk!" zegt ze in Langs de Lijn En Omstreken.

Een paar jaar geleden was het een hype om een komkommer achter een kat te leggen. Deze kat schrok vervolgens, wat soms hilarische beelden opleverde. Ook dat vindt Puts niet leuk: "Als jij heel rustig zit te eten, je concentreert je op je voedsel en er staat ineens iemand achter je, dan schrik je ook. Voor een kat is een komkommer heel groot", zegt ze.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'We moeten katten beter begrijpen'

Puts schreef een boek over kattenpsychologie: Wat je kat ├ęcht denkt. Ze vindt dat we katten beter moeten begrijpen. Katten zijn geen robots, maar ze hebben emoties. "Mensen bekijken katten vanuit hun eigen mindset, in plaats van wat katten eigenlijk bedoelen. Ze zijn geneigd heel negatief te kijken naar hun kat", zegt ze. Als voorbeeld noemt ze katten die negatief reageren op andere katten: "Als een kat dan gaat blazen, worden eigenaren boos, maar die kat mag ook gewoon zijn emoties uiten."

Een ander voorbeeld is het naast elkaar zetten van het voerbakje en het waterbakje, vertelt Puts: "Katten zijn roofdieren en die drinken liever geen water dat zich vlak naast de prooi bevindt, want dat kan vervuild zijn." Als je het water naast het voer zet, drinken katten eigenlijk te weinig, zegt ze: "Als het minstens twee meter van elkaar vandaan zet, gaat hij 30 procent meer drinken, en dat is heel belangrijk."

Liesbeth Puts over haar boek 'Wat je kat echt denkt'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie