Stand.nl
KRO-NCRV

Stand.nl: 'Het houden van een kortsnuitige kat is dierenmishandeling'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stand.nl: 'Het houden van een kortsnuitige kat is dierenmishandeling'

Dierenartsen en dierenwelzijnsorganisatie luiden de noodklok: koop geen kortsnuitige kat. Die dieren kampen met grote gezondheidsproblemen, want ze hebben te weinig ruimte voor bijvoorbeeld het ademhalingssysteem, de ogen en het gebit.

Het bekendste ras met een korte snuit is de Perzische kat. Maar ook de Exotic, Britse korthaar of de Britse langhaar hebben te kampen met een korte neus en schedel.

Sinds 2014 is er in ons lang een verbod op fokken van dieren die onder hun uiterlijk lijden, maar waar de katten precies aan moeten voldoen is niet duidelijk. Dat is de reden waarom dierenartsen en dierenwelzijnsorganisatie nu in een campagne pleiten voor strengere regels.

Daarom luidt vandaag de stelling: Het houden van een kortsnuitige kat is dierenmishandeling.

Veel eigenaren hebben niet door welke gevolgen het hebben van een korte neus kan hebben voor hun kat, ook omdat katten zelf niet snel laten merken dat ze ergens last van hebben.

Heeft uw kat een korte snuit? En bent u wel of niet bekend met de gezondheidsgevolgen? Bent u dierenarts en ziet u de klachten voorbij komen in de spreekkamer? Of bent u een fokker en vindt u de regels al streng genoeg?

Telefonisch reageren kan tot 10:00 uur via 0800 - 1101. Stemmen kan tot 11:30 uur. Wil je verder praten over deze stelling? Dat kan in de Spraakmakers Community. Nog geen lid? Meld je hier aan. Doe mee en deel je kennis en ervaring met ons. Reacties kunnen worden meegenomen in de uitzending.

De uitslag van de stelling is niet representatief. Deze kan niet worden veralgemeniseerd naar de rest van de Nederlandse bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie