Wetenschap & Techniek

Deze sterren hebben voortaan hun eigen spin

foto: letrasdeandromeda.blogspotfoto: letrasdeandromeda.blogspot
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze sterren hebben voortaan hun eigen spin

Leonardo DiCaprio, David Bowie, de Obama’s, Bernie Sanders. Voor altijd zijn de namen van deze beroemdheden gelinkt aan een aantal pas ontdekte spinnensoorten. En natuurlijk zijn de diertjes even glamoureus en stijlvol als hun menselijke tegenhangers.

De 15 nieuwe spinnensoorten zijn slechts een paar millimeters groot en behoren tot het geslacht ‘Spintharus’, een type spin die je van het Noord-Oosten van Amerika tot Brazilië kunt vinden.

Maar deze keer komen ze allemaal uit de Caraïben, een regio die een grote biodiversiteit kent. En met hun bij-achtige kleuren (geel, zwart, bruin, oranje) en 'gezichtjes' op de bovenkant van hun lijfjes lijken ze allemaal ook nog eens op elkaar. Toch blijkt uit nieuw dna-onderzoek dat het wel degelijk aparte spinsoorten zijn. Ze hebben al miljoenen jaren geen genen meer met elkaar hebben uitgewisseld.

Voor de namen van de spinnen kozen bioloog Ingi Agnarsson en zijn Amerikaanse studenten (Universiteit van Vermont) niet zo maar willekeurig beroemdheden uit. Al de celebrity’s zouden in het verleden een lans hebben gebroken voor mensenrechten en de strijd tegen klimaatverandering. Want de onderzoekers zouden graag zien dat er in de wereld meer aandacht voor het behoud van biodiversiteit en diversiteit in het algemeen zou zijn. "We voelden ons verplicht om leiders te eren die dit begrijpen", zegt Agnarsson.

Spintharus davidbowiei (David Bowie)

Op een of andere manier lijkt het erg toepasselijk om een dunne spin met lange poten de naam David Bowie te geven. Daarnaast had hij in de jaren zeventig ook een band genaamd ‘Spiders from Mars’. Voor de ontdekkers is de naam vooral een erkenning van zijn muzikale erfenis. Maar Bowie was ook een van de sterren die wereldleiders via een petitie opriep om klimaatopwarming tegen te gaan. Een andere spin was eerder ook al naar Bowie genoemd.

Spintharus leonardodicaprioi (Leonardo DiCaprio)

Volgens de auteurs krijgt de spin zijn naam niet alleen ter ere van DiCaprio’s acteertalent, maar ook omwille van zijn inspanningen om klimaatverandering op de politieke agenda te zetten als VN-ambassadeur. Vorig jaar bracht hij nog de klimaatdocumentaire Before The Flood uit. Dat een van de studenten in het verleden een crush op de acteur heeft er misschien ook iets meer te maken.

Spintharus davidattenboroughi (David Attenborough)

Voor de inspanningen van de bekende tv-bioloog om de wonderen van de natuur dichter bij de mens te brengen. De spin is lang niet de enige diersoort die naar Attenborough werd vernoemd.

Van links naar rechts: Spintharus barackobamai (Barack Obama) en Spintharus michelleobamaae (Michelle Obama) en

Spintharus berniesandersi (Bernie Sanders)

De ontdekkers steken niet onder stoelen of banken dat ze een voorkeur hebben voor politici uit het democratische kamp. Misschien enerzijds omwille van een linkse overtuiging, maar anderzijds valt het moeilijk te ontkennen dat het klimaat in de VS vooral democratisch thema’s zijn. Barack voor zijn humanistisch staatsmanschap (‘een echte wereldleider’), Michelle voor haar promotie van mensenrechten en gelijkwaardigheid, en Sanders (afkomstig uit Vermont) omwille van zijn sociale-groene thema’s.

Naar huidig Amerikaans president Donald Trump werd eerder al een mot vernoemd, de Neopalpa donaldtrumpi. De ontdekker hoopte zo dat de president misschien meer oog voor het natuurbehoud in de VS zou hebben. Maar met het gele voorhoofd en de blijkbaar kleine genitaliën die de mot heeft valt enige spot ook moeilijk te ontkennen.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie