Wetenschap & Techniek

Gelukkigste kinderen gebruiken mobiel maximaal een uur per dag

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Gelukkigste kinderen gebruiken mobiel maximaal een uur per dag

[NTR] Geluk en smartphone-gebruik hangen nauw met elkaar samen. Tieners die hun mobiel veelvuldig gebruiken, zijn duidelijk ongelukkiger dan hun leeftijdgenoten. Het gelukkigst zijn diegenen die hun smartphone maximaal een uur per dag gebruiken.

Dat blijkt uit een groot onderzoek onder ruim een miljoen Amerikaanse tieners. Tieners die juist meer tijd besteden aan sport, het lezen van kranten en tijdschriften en sociale activiteiten, zijn duidelijk gelukkiger dan hun veelvuldig gamende, chattende en textende leeftijdgenoten.

Dat wil overigens niet zeggen dat je helemaal geen scherm moet gebruiken om gelukkig te zijn. De groep ‘schermlozen’ was namelijk ook minder gelukkig dan gemiddeld. Het grootste geluk hing in deze studie samen met maximaal een uur per dag schermgebruik.

‘Ongelukkiger door social media’

Strikt genomen laat deze studie alleen maar zien dat er een samenhang is tussen geluk en schermgebruik, niet dat het een het ander veroorzaakt. Maar onderzoeker Jean Twenge is wel degelijk overtuigd van dat verband. Eerdere studies hebben namelijk al aangetoond dat overmatig social media-gebruik ongelukkiger maakt, licht hij in een persbericht toe. Andersom gaan ongelukkige mensen niet meer gebruik maken van social media.

Een historisch perspectief wijst in diezelfde richting. Sinds de jaren 90 zijn tieners langzamerhand steeds meer schermpjes gaan gebruiken. In diezelfde periode ging hun geluksgevoel langzamerhand achteruit. Vanaf 2012 gingen geluk, tevredenheid en zelfvertrouwen van tieners versneld achteruit, precies in de periode dat het schermgebruik sterk toenam. Helemaal niet zo sociaal dus, die social media.

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie