Wetenschap & Techniek
NTR

Kunnen we de levens van talloze vogels redden met een beetje lawaai?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen we de levens van talloze vogels redden met een beetje lawaai?

Als je ruis laat klinken uit luidsprekers aan windmolens en hoge gebouwen, kan dat vogels afschrikken en zo vele vogellevens redden. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie

Elk jaar vliegen zich miljarden vogels te pletter tegen windmolens, torens, wolkenkrabbers en andere hoge gebouwen. Een van de redenen is dat vogels niet zo goed opletten als ze vliegen, ze hebben hun hoofd vaak naar beneden. Eigenlijk vliegen ze een beetje zoals mensen rijdens als ze tegelijkertijd appen, aldus een van de onderzoekers.

Maar dat verandert als je hun aandacht trekt. De onderzoekers lieten 'white noise' - ruis zoals die vroeger uit een tv of radio kwam die niet goed op de zender stond - klinken uit speakers. Die hadden ze opgehangen aan twee hoge communicatietorens in de Amerikaanse staat Virginia.

De juiste frequentie

Als die ruis in het frequentiegebied tussen de 6 en 8 kilohertz zat, dan vlogen er 12% minder vogels tegen de torens. Verlaagden ze de 'toonhoogte' van de ruis naar het gebied tussen 4 en 6 kilohertz, dan nam het aantal botsingen zelfs af met 16%. Waarschijnlijk is het gehoor van vogels meer afgestemd op dat frequentiegebied. De studie is gepubliceerd in PLOS ONE.

Het geluid lijkt de vogels dus attent te maken op de hoge gebouwen, en zo een deel van de botsingen te voorkomen. Bijkomend voordeel is dat de technologie niet ingewikkeld is, aldus de onderzoekers, wat implementatie relatief eenvoudig maakt.

Gerelateerd:

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie