Wetenschap & Techniek
NOS

Hormonen beïnvloeden ons leven 'meer dan je zou denken'

foto: Max Nieuwdorpfoto: Max Nieuwdorp
  1. Nieuwschevron right
  2. Hormonen beïnvloeden ons leven 'meer dan je zou denken'

In hoeverre beheersen hormonen ons leven? Daarover gaat het nieuwe boek van internist en endocrinoloog Max Nieuwdorp. Hij was te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

"Als endocrinoloog help ik patiënten door te kijken of een hormoonstoornis verantwoordelijk is voor de klachten die ze hebben", zegt Nieuwdorp. "En of we dan de hormonen ondersteunen of juist remmen. Dat is steeds een veranderend schema, want de hormoonbalans in jeugd is anders dan op latere leeftijd."

Boodschappers

"Hormonen zijn de boodschappers in ons bloed en in onze lichaamsvloeistoffen. Hormonen zorgen ervoor dat bijvoorbeeld het brein kan praten met de rest van het lichaam", legt Nieuwdorp uit. "Hormonen zitten overal in ons lijf. Ze zitten ook buiten ons lijf. Wat we eten en stress kunnen een effect op onze hormonen hebben. Het is een enorme complexe dans."

"Hormonen beïnvloeden je leven meer dan je zou denken", weet Nieuwdorp. "De ene persoon kan enorm aangejaagd worden door de hormonen, terwijl de andere er minder last van heeft. Maar we hebben nog altijd eigen verantwoordelijkheid. Het is niet zo dat je alles maar kunt afschuiven op je hormonen. Maar het klopt dat ze enorm belangrijk kunnen zijn voor ons gedrag", zegt Nieuwdorp.

Insuline

"Ik vind het zo fascineren dat het nooit bij iedereen hetzelfde is. Waar de ene persoon blijkbaar daar heel gevoelig voor is, heeft de ander relatief weinig last van dezelfde hoeveelheid hormonen die in zijn of haar lichaam rondzwerven", aldus Nieuwdorp.

"Mijn absolute favoriete hormoon is insuline, wat vrijgemaakt wordt als we eten om onze suikerspiegel laag te houden. Enerzijds ligt in insuline de sleutel in hoe wij verouderen. Anderzijds is insuline één van de weinige hormonen waar je aan kunt overlijden als je er teveel van inspuit. Het is een fascinerend hormoon."

oog hormonen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie