Wetenschap & Techniek
NOSNTR

NASA presenteert plannen: in 2024 weer mensen op de maan

foto: Unsplash/NASAfoto: Unsplash/NASA
  1. Nieuwschevron right
  2. NASA presenteert plannen: in 2024 weer mensen op de maan

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de eerste plannen bekendgemaakt die ze in de komende jaren wil gaan uitvoeren op de maan. In 2024 moeten er weer mensen op de maan lopen, 55 jaar na de eerste bemande maanlanding. Hoe haalbaar is dat?

NASA ontvouwt eerste deel nieuwe maanmissie

Ruimtevaartdeskundige Erik Laan volgt de ontwikkelingen op de voet. Het zogenaamde Artemis-programma is behoorlijk ambitieus, vertelt hij in Nieuws en Co. Eerst wil NASA met technologie allerlei experimenten doen op de maan, onder andere met een robot die zelf kan navigeren. Daarna, in 2024, wil de organisatie weer mensen op de maan zetten – deze keer een man én een vrouw. En in 2028 moet er een maanbasis worden gebouwd.

Trump heeft haast

Een bemande missie over vijf jaar is nogal een ambitie, zegt Laan. Volgens de ruimtevaartdeskundige heeft die haast ook wel te maken met het presidentschap van Trump. "Het oorspronkelijke doel was om in 2028 mensen terug te brengen naar de maan, maar Trump en Pence hebben dat naar 2024 gehaald, om dat binnen hun mogelijke termijn van acht jaar – als Trump herkozen wordt – een resultaat te laten zijn van hun presidentschap."

Of de plannen haalbaar zijn, daar is Laan sceptisch over. Technisch kan het, maar NASA heeft uitgerekend dat het tussen de 20 en 30 miljard dollar extra nodig heeft om de ambities waar te maken. "Ik zie dat gewoon politiek niet gebeuren", zegt Laan, "in de huidige politiek met Trump en het congres die elkaar eigenlijk continu dwarszitten."

Nog steeds een unieke plek

Toch vindt Laan een bemande missie naar de maan op zich een goed idee. "We zijn er al geweest, maar de maan is nog steeds een unieke plek. We begrijpen nog steeds niet volledig hoe de maan nu eigenlijk in elkaar zit, waarom hij is zoals hij is. Dus er is nog een hoop wetenschappelijk onderzoek te doen."

Deze maand is het precies 50 jaar geleden dat de mens voor het eerst voet zette op de maan. In de tussentijd zijn we nauwelijks nog op de maan geweest. Hoe komt dat? Je leest het op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie