Wetenschap & Techniek
NTR

Wat gebeurt er als je je handen niet meer wast?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gebeurt er als je je handen niet meer wast?

Voor het eten, na toiletbezoek en als je net in de trein hebt gezeten: veel mensen wassen hun handen verschillende keren per dag. Maar hoe belangrijk is dat nou echt? Nieuws en Co zoekt het uit.

Wat gebeurt als je 10 jaar je handen niet meer wast?

"Ik heb mijn handen al tien jaar niet gewassen", bekende Fox-presentator Pete Hegseth deze week op de Amerikaanse tv. Of hij dat serieus bedoelde is niet helemaal duidelijk, maar zijn opmerking maakte in ieder geval heel wat los – van ongeloof tot afgrijzen.

Marc-Robin Visscher van Nieuws en Co raakte geïnspireerd en stopte per direct met het gebruiken van de kraan. Hij wilde weleens weten wat er eigenlijk op je handen groeit als je ze een tijdje niet wast.

Grand Canyon met microben

In het laboratorium van Micropia in Amsterdam maakt microbioloog Jasper Buikx een kweek van de microben op Visschers ongewassen handen. Wat voor beestjes verwacht hij straks aan te treffen in de petrischalen? Buikx: "Het overgrote deel van wat je gaat zien, is wat je oppakt gedurende de dag – door ergens aan te zitten, je hoofd af te vegen, noem maar op. Dat zijn namelijk de microben die echt bovenop de huid liggen."

Een hand bevat wel 150 soorten (vooral goedaardige) bacteriën en 30 soorten schimmels. Beeld: Micropia/Wim van Egmond

Maar er zijn ook microben die je zelf bij je draagt, vertelt Buikx. "Als je met een goede microscoop naar de huid kijkt, is het net een foto van de Grand Canyon. Er zitten hele grote, diepe dalen in, en daarin zitten je eigen microben, die je huid gezond houden. En bovenop de bergtoppen zit alles wat je dagelijks oppakt."

Uitslag volgende week vrijdag

Om een duidelijk resultaat te krijgen, moeten we wel even geduld hebben. De micro-organismen hebben namelijk tijd nodig om zich voort te planten en in die enorme aantallen met het blote oog zichtbaar te worden. Ben je benieuwd naar wat voor wezentjes Marc-Robins handen bevolken? Op vrijdag 22 februari hoor je in Nieuws en Co het resultaat.

Waarom kunnen we niet zonder bacteriën en schimmels? Lees verder op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie