Wetenschap & Techniek
NTR

Hoe leren kinderen een taal?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe leren kinderen een taal?

Als kleuters een nieuwe taal leren, zijn ze zich dan al bewust van de regels daarvan? Taalkundige Sybren Spit doet daar onderzoek naar en vertelde erover in nachtprogramma Focus.

Hoe leren kinderen een nieuwe taal?

Een tweede taal leren kost de meeste volwassenen veel moeite. Toch leren jonge kinderen een nieuwe taal meestal zonder problemen. Het oppikken van woorden en het maken van goede zinnen lijkt bij hen vanzelf te gaan. Maar is dat echt zo?

Een zelfverzonnen taal

Taalkundige Sybren Spit van de Universiteit van Amsterdam onderzoekt of kinderen zich bewust zijn van de regels van een taal. Daarvoor ontwikkelde hij een experiment waarbij hij kleuters een taal leert die hij zelf heeft bedacht, geïnspireerd op het Esperanto. Doordat het een zelfverzonnen taal is, vertelt Spit, kun je er alles in stoppen wat je wilt en weet je zeker dat de kinderen geen voorkennis hebben. Zo kun je als onderzoeker goed in de gaten houden hoe dat leren precies werkt.

Heeft uitleggen zin?

Door middel van het experiment probeert Spit te ontdekken of het zin heeft om kinderen de regels van een taal uit te leggen. We beginnen steeds vroeger met het leren van nieuwe talen, zegt hij, en er zitten ook steeds meer kinderen in de klas die zich het Nederlands eigen moeten maken, omdat het niet hun moedertaal is. Met zijn onderzoek hoopt hij meer te weten te komen over hoe we dat leerproces kunnen versnellen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Lees meer over talen en grammatica op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie