Wetenschap & Techniek

Onderzeeër wint nipt van zwemmer Kyle Stolk

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzeeër wint nipt van zwemmer Kyle Stolk

[NTR] Olympisch zwemmer Kyle Stolk nam het vandaag op tegen een onderzeeër, ontworpen en gebouwd door het studententeam WASUB van de TU Delft. De sportman verloor de strijd nipt in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven, in een race over 100 meter.

Uitgemaakte zaak, dacht je misschien. Hoe maakt een mens een kans tegen een machine? Maar de motor van deze machine is van vlees en bloed: de onderzeeër is mensaangedreven, een soort ligfiets voor onder water.

Met zo’n voertuig hebben de studenten al een topsnelheid gehaald van 13,74 kilometer per uur gehaald, veel meer dan de 8 kilometer per uur die een topzwemmer haalt. Daar staat dan weer tegenover dat de onderzeeër minder snel accelereert, en veel meer moeite heeft met keren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De uitkomst van de tweestrijd was daarom vooraf moeilijk te voorspellen. De studenten namen de race serieus. De boot is ontwikkeld voor de wedstrijd half juli in Engeland die tussen verschillende universiteiten van over de hele wereld wordt gehouden.

Ze hebben hun voertuig flink verbeterd sinds ze hun snelheidsrecord vorig jaar vestigden. Zo is de romp nu helemaal van carbon gemaakt en maken ze gebruik van een hybride stuursysteem dat tevens de boot op de juiste diepte houdt. Dankzij deze vernieuwingen hopen ze aankomende zomer een nieuw snelheidsrecord te kunnen vestigen.

Dit artikel is mede verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu.

Ster advertentie
Ster advertentie