Wetenschap & Techniek

Waarom je juist in je vakantie ziek wordt

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom je juist in je vakantie ziek wordt

[NTR] Heb je eindelijk vakantie, lig je eerst dagenlang ziek op bed. Sommige mensen hebben er regelmatig last van. Hoe komt dat? Daarover ging het vanmiddag in Nieuws en Co.

Denk niet dat slechts een enkeling hier last van heeft: uit onderzoek is gebleken dat 3 procent van de Nederlanders tijdens de eerste dagen van de vakantie last heeft van griep, vermoeidheid of hoofdpijn.

Een mogelijke oorzaak is het wegvallen van stresshormonen als adrenaline. Onder druk, bijvoorbeeld als je een zware of verantwoordelijke baan hebt, maak je veel van die hormonen, wat ook je immuunsysteem ten goede komt. Maar als de aanmaak van die hormonen tijdens je vakantie stilvalt, krijgen ziekteverwekkers ook weer kans.

Maar het zou ook zo kunnen zijn dat de langdurige aanmaak van stresshormonen na verloop van tijd je afweer verzwakt. Of dat je door het harde werken niet goed naar je lichaam luistert en de signalen pas opmerkt als je rust hebt - zoals voetballers soms pas na de wedstrijd de pijntjes voelen. Voor sommige mensen kan ook de vakantie zelf stressvol zijn, of het nu gaat om de voorbereiding, het inpakken, de reis of het op stap zijn met de familie.

Mogelijk kun je dit ‘omgekeerde Kortjakje-syndroom’ te lijf gaan door vlak na het werk - en dus vlak voor je vakantie - te gaan sporten. Dat zou het ontregelde hormoonsysteem weer in het gareel krijgen. In Nieuws en Co vertelde hoogleraar gezondheidspsychologie Ad Vingerhoets er meer over:

Ster advertentie
Ster advertentie