Wetenschap & Techniek
NTR

Dragen we straks kleding van schimmels?

foto: CCfoto: CC
  1. Nieuwschevron right
  2. Dragen we straks kleding van schimmels?

Er is veel te weinig waardering voor schimmels, zegt de Utrechtse hoogleraar microbiologie Han Wösten. Want ze zaaien niet alleen dood en verderf, maar bieden ook allerlei mogelijkheden voor de toekomst.

Schimmels: ''Meer dan dood, bederf en ziekte''

In nachtprogramma Focus gaf Wösten alvast een voorproefje van zijn Paradiso-lezing van morgen, waarin hij ingaat op de enorme potentie van schimmels. Van piepschuim tot leer, volgens de hoogleraar kunnen we met schimmels straks op een duurzame manier allerlei materialen nabootsen. "Over 15 jaar heeft iedereen een schimmelgroeimachine om eigen kleding te maken."

Duurzame schimmeljurk

Door het dradennetwerk van schimmels aan elkaar te laten groeien, legt Wösten uit, kunnen we er kleding van maken. Zoals deze jurk, die te bewonderen is in het Universiteitsmuseum in Utrecht. Het kledingstuk is niet alleen zelfhelend en biologisch afbreekbaar, maar ook nog eens heel duurzaam om te maken. Voor het productieproces is namelijk maar heel weinig water nodig.

Paddenstoelen en antibiotica

En ook op allerlei andere fronten zijn schimmels ontzettend nuttig voor de mens. Denk bijvoorbeeld aan het antibioticum penicilline, of aan paddenstoelen die we kunnen eten en waar we medicijnen van kunnen maken. Bovendien ruimen schimmels allerlei afvalstoffen op in de natuur.

Waarom kunnen we niet zonder bacteriën en schimmels? En hoe zijn de micro-organismen ontdekt? Lees verder op NPO Focus.

Ster advertentie
Ster advertentie