Wetenschap & Techniek
NTR

Oude kasboekjes brengen onze financiële geschiedenis in kaart

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Oude kasboekjes brengen onze financiële geschiedenis in kaart

Stoffige huishoudboekjes, oude kasboeken op zolder: ze helpen onderzoekers bij het in kaart brengen van de financiële geschiedenis van Nederland.

Kasboekjes: van 40 jaar aan materiaal tot een ringmapje uit studententijd

Hoe beheerden Nederlanders vroeger hun geld? Waarom spaarden we vroeger, maar lenen we nu steeds vaker? En hoe zijn we overgegaan van cash naar digitaal betalen? In de tv-serie Kasboekje van Nederland, die in de afgelopen weken te zien was, stond de financiële geschiedenis van Nederlandse huishoudens en ondernemingen centraal.

Gewone huishoudens

Voor de serie werkte de NTR samen met de Universiteit Utrecht. De onderzoekers speuren naar oude huishoudboekjes van gewone mensen, om zo de financiële geschiedenis van Nederland van onderop in kaart te brengen. “Alles wat we weten, is verteld vanuit het perspectief van grote instanties, banken en verzekeraars”, vertelt Corinne Boter van de Universiteit Utrecht in nachtprogramma Focus. “En daardoor weten we eigenlijk helemaal niet zo goed wat er in huishoudens zelf gebeurde.”

Warme chocolademelk

In de afgelopen tijd hebben veel mensen hun oude kasboekjes afgestoft en naar de onderzoekers opgestuurd. In Focus vertellen de onderzoekers over de bijzondere materialen die ze hebben binnengekregen. Bijvoorbeeld de kasboekjes van studenten waar iedere kop warme chocolademelk in is bijgehouden, of huishoudboekjes uit de oorlog waaraan te zien is hoe het dagelijks leven in de jaren ’40 op zijn kop stond.

Doe mee

Heb je zelf nog oude huishoudboekjes liggen op zolder? Je kunt ze nog tot de zomer aanleveren aan de onderzoekers. Ga naar de website van het project voor meer informatie.

Lees meer over de financiële geschiedenis van Nederland op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus

Ster advertentie
Ster advertentie