Naar homepage
Wetenschap & Techniek

Poep in plaats van slijm: nieuwe tbc-test voor kinderen
NTRNOS

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Poep in plaats van slijm: nieuwe tbc-test voor kinderen

Een belangrijke doorbraak in de strijd tegen tuberculose: Nederlandse onderzoekers hebben een nieuwe test ontwikkeld waarmee makkelijk en snel te bepalen is of iemand tbc heeft.

Bij tuberculose denk je misschien aan een ziekte uit een grijs verleden, maar dat is onterecht. De ziekte eist meer slachtoffers dan hiv en malaria: jaarlijks gaan er wereldwijd 1,7 miljoen mensen aan dood. In Nederland hebben we de ziekte goed onder controle, maar in veel andere landen is dat niet zo. Vaak ontbreken de middelen voor goede screening en diagnose, waardoor patiënten vaak niet de behandeling krijgen die ze nodig hebben.

Poeptest is heel geschikt voor kinderen

Nederlandse wetenschappers werken hard aan oplossingen voor dit probleem. Onderzoeker Petra de Haas van het Tuberculosefonds ontwikkelde een nieuwe test, die het mogelijk maakt om via ontlasting aan te tonen of iemand tbc heeft. De test is vooral heel geschikt voor kinderen, die anders een belastend onderzoek moeten ondergaan in het ziekenhuis.

Normaal gesproken is voor tbc-tests namelijk slijm nodig, vertelt De Haas in Nieuws en Co, en dat maakt het lastig om kinderen te diagnosticeren. "Slijm is gewoon heel ingewikkeld om van kinderen te krijgen, want ze kunnen het niet op commando ophoesten." Het slijm kan wel verkregen worden door een slangetje naar binnen te brengen in de keel, maar dat is voor kinderen én hun ouders en artsen een traumatische ervaring, aldus de onderzoeker. De ‘poeptest’ is daardoor veel prettiger en eenvoudiger in gebruik. Een ander voordeel van de test is dat hij zo snel is: al na twee uurtjes weet je of iemand tuberculose heeft en of het gaat om een resistente variant van de bacterie.

Geen nieuwe apparatuur nodig

Volgens Kitty van Weezenbeek, directeur van het Tuberculosefonds, is de test een belangrijke doorbraak. Het bijzondere ervan is ook dat er geen nieuwe apparatuur voor nodig is. "Daarom is deze test nou zo belangrijk, omdat het in feite gebeurt met de apparatuur die al in de districten, in Afrika, in Azië staat." Het enige wat we hoeven te doen, is poep-samples gebruiken in plaats van slijm. Weezenbeek: "Dat betekent dat we in landen overal ter wereld de diagnose van tbc bij kinderen kunnen brengen, en zorgen dat ze worden behandeld en genezen."

Tuberculose is nu goed te behandelen, maar hoe lang nog? In tv-programma Focus zie je daar meer over. Of lees meer over de geschiedenis van tbc-bestrijding op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie