Wetenschap & Techniek
NOS

Je geheugen versterken met de 'Geheugensurvivalgids': 'Binnen enkele dagen al vooruitgang'

foto: Boris Nikolai Konradfoto: Boris Nikolai Konrad
  1. Nieuwschevron right
  2. Je geheugen versterken met de 'Geheugensurvivalgids': 'Binnen enkele dagen al vooruitgang'

Onderzoeker Boris Konrad van het Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag in Nijmegen heeft een geheugensurvivalgids geschreven voor mensen die dingen makkelijker of beter willen onthouden. Konrad was te gast in NOS Met het Oog op Morgen. Hij is neurowetenschapper, geheugentrainer en meervoudig kampioen geheugensport.

Video niet beschikbaar

"Mijn specialiteit is namen en gezichten onthouden. Ik heb mijn geheugen heel lang getraind. Het begon rond mijn eindexamens en het verbaasde me hoeveel ik kon bereiken. Daarna verbaasde het me dat niet meer mensen dat doen", zei Konrad. "Nu vond ik het hoog tijd om een makkelijke gids te maken met een 30 dagen-programma. In het boek deel ik kennis uit de wetenschap zodat mensen binnen enkele weken en zelfs dagen hun geheugen kunnen verbeteren."

Plaatje

"Bij bijna alle technieken is het idee dat je je er iets bij voorstelt. Een beeld die je helpt. Bijvoorbeeld, mijn naam is Boris. Je hoort dat ik een Duitser ben, dus dan denk je misschien aan Boris Becker. En zie je mij samen met hem tennis spelen. Als je een verbinding vindt die in jouw langetermijngeheugen zit, dan kun je er een plaatje van maken. Zo activeer je je beeldgeheugen, die veel beter werkt", aldus Konrad.

"Zo lukte het alle proefpersonen om tachtig willekeurige cijfers binnen vijf minuten uit hun hoofd te leren. Ze gebruikten daarvoor het Major Systeem. Dan geef je iedere combinatie van twee cijfers een vast plaatje. Bijvoorbeeld 12 is een dinosaurus en 55 is een lolly. Dus als je pincode 1255 is, zie je een dino met een lolly in zijn mond. Zo vergeet je je pincode nooit meer."

Preventie

"Voor het onderzoek heb ik mensen zes weken lang getraind. Het lukt natuurlijk niet iedereen om wereldkampioenschappen te winnen, maar iedereen die meedeed aan het onderzoek heeft vooruitgang laten zien. Het werkt dus altijd."

Of geheugentraining ook dementie kan voorkomen? "Nee, omdat dementie een ziekte is. Máár je kan wel het zogenoemde cognitief reserve opbouwen. Wat betekent dat je de symptomen een aantal jaren kan uitstellen. Het is dus wel heel erg waardevol om je geheugen te trainen met dit soort technieken."

oog 4

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie