Wetenschap & Techniek
NTR

Oudste schilderingen van dieren ooit gevonden

foto: AA Oktavianafoto: AA Oktaviana
  1. Nieuwschevron right
  2. Oudste schilderingen van dieren ooit gevonden

Nieuw ontdekte schilderingen een Indonesische grot zijn hoogstwaarschijnlijk de oudste afbeeldingen van dieren die ooit zijn gevonden. De schilderingen van drie varkens zijn minimaal 45.500 jaar oud.

De schilderingen in de Leang Tedongnge-grot. Credit: AA Oktaviana

Archeoloog Adam Brumm vond de schilderingen samen met zijn collega's in een kalksteengrot op het eiland Sulawesi. Zelfs de lokale bevolking wist niet af van het bestaan van de plek voordat Brumm de grot in 2017 ontdekte. Eerder werd in een andere grot op Sulawesi al een schildering gevonden van minimaal 43.900 jaar oud.

De onderzoekers hebben de ouderdom van de schilderingen vastgesteld door de mineralen onder de loep te nemen die zich op de schilderingen hadden afgezet. Dat betekent dus de schilderingen minimaal 45.500 jaar oud zijn. Ze zouden ook best nog ouder kunnen zijn.

De recente vondsten op Sulawesi laten zien dat de grotkunst zijn oorsprong niet in Europa heeft gehad, zoals we lang hebben gedacht. Tenzij er in Europa nieuwe, nog oudere grotschilderingen gevonden gaan worden. De oudst gevonden grotschilderingen in Spanje zijn zo'n 40.800 jaar oud. De beroemde schilderingen van Lascaux zijn zo'n 17.000 jaar oud.

Door Homo sapiens, of toch niet?

De afgebeelde varkens in de Leang Tedongnge-grot zijn stuk voor stuk meer dan een meter groot, en geschilderd met rood pigment. De varkens, van de soort Sus celebensis, speelden een grote rol in het leven van jagerverzamelaars op het eiland. Ze zijn ook afgebeeld op grotschilderingen van recenter datum.

Het ligt voor de hand om aan te nemen dat de schilderingen gemaakt zijn door onze rechtstreekse voorouders, door Homo sapiens dus. Maar wetenschappers hebben tot nu toe erg weinig fossielen gevonden op Sulawesi. Het is dus niet uitgesloten dat een andere mensensoort de schilderingen heeft gemaakt, bijvoorbeeld de Neanderthalers. Daarvan is bekend dat ze in Europa ook grotschilderingen maakten, hoewel daarop geen dieren werden afgebeeld.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie