Wetenschap & Techniek
NTR

Is het einde van de spelcomputer in zicht?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het einde van de spelcomputer in zicht?

Vroeger had je Videoland, daar kon je video's huren. Tegenwoordig worden die video's gestreamd. Gaat dit ook gebeuren met games? Google zet met Stadia een flinke stap in die richting.

Tech-journalist Tjitze Zijlstra over Google Stadia

Google Stadia is bedoeld als alternatief voor spelcomputers. Want eenvoudige games kun je spelen op je telefoon of tablet, maar een beetje gamer heeft een console als de Playstation of de Xbox, of een speciale gamecomputer.

Tjitze

Met Google Stadia wordt zo'n console overbodig. Je hebt alleen nog een controller nodig, en Chromecast om het beeld naar je televisie of monitor te streamen. Voor de games moet je gewoon betalen, maar je bespaart jezelf honderden euro voor de console. Wel heb je altijd een internetverbinding nodig om in contact te kunnen staan met de cloud.

Alles in de cloud

De stap lijkt goed te passen in de strategie van Google om zoveel mogelijk dingen in de cloud te stoppen. Jaren geleden kwam het bedrijf bijvoorbeeld al met de chromebooks, eenvoudige laptops die goedkoop kunnen blijven omdat een flink deel van de rekenkracht en het geheugen niet meer in de computer zelf zitten.

Toch is het de vraag of echte gamers nu al zullen overstappen op Stadia. Het aantal games is nog beperkt, en bovendien reageert Stadia soms met vertraging op commando’s. Dat laatste is behoorlijk vervelend als je razendsnel moet reageren om te overleven in een spel, ondervonden sommige recensenten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Anderzijds is het bijzonder dat het nu al heel behoorlijk lukt om games in de cloud te spelen. Het opslaan van documenten, foto’s en video in de cloud is al heel normaal geworden. Als zelfs hoge resolutie games – 4K is mogelijk – nu al mogelijk zijn, dan lijkt in principe bijna alles mogelijk in de cloud. Denk bijvoorbeeld aan het monteren en bewerken van hoogwaardig videomateriaal.

Je kunt nu al gebruik maken van Google Stadia, in de betaalde pro-versie. Vanaf volgend jaar komt Stadia uit in een eenvoudiger, gratis versie.

{podcast audio="122619" caption="Google Stadia getest" }

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie