Waarom games een kunstvorm zijn, net als film en theater
- Nieuws
- Waarom games een kunstvorm zijn, net als film en theater
Voor Len Maessen, game-redacteur bij NRC is gamen altijd al onderdeel van haar leven geweest. Ze groeide op in een huis vol met computers. Haar vader en moeder hadden namelijk een IT-bedrijf. "Dus mijn eerste jeugdherinneringen zitten al vol met games", vertelt Maessen. Waarom games evengoed een kunstvorm zijn als film en theater, vertelt Maessen in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Dus dat Maessen ook haar werk ervan heeft kunnen maken, dat is meer iets dat haar is overkomen, vertelt ze. Maar hoe ouder ze werd, des te meer Maessen erachter kwam dat gamen voor velen ook iets is dat ver van hun bed is. "Of iets dat alleen door hun kinderen wordt gespeeld", zegt Maessen. "En dat is bij mij blijven hangen, dat vind ik een raar iets."
Games als vorm van kunst
Volgens Maessen zijn games net als film en theater ook een kunstmedium. Maar evenveel erkenning: ho, maar. Wat zonde is, als je erover nadenkt hoeveel de maatschappij eigenlijk aan games heeft. "Het is een vorm van zelfexpressie. Het is een plek waar je met anderen sociaal kunt wezen. Maar het is ook echt een kunstmedium dat je kunt roeren, of waarbij je kunt nadenken over de zware dingen in het leven", aldus Maessen.
"Als ik op één punt in de game ga janken, dan krijgt die vijf van de vijf sterren", zegt Maessen over wat een game nou goed maakt. Kortom: je moet geraakt worden als gamer. "Het is vaak een mix. Voor mij zijn het ook vaak de thema's waar ik mee bezig ben. Toen mijn moeder net was overleden moest ik gigantisch hard huilen bij games waarin mensen doodgingen. Waarin je ouders doodgingen."
Gamemakers verzamelen wat je doet, wat je ziet en wat je hoort op één hoop en daaruit volgt dan ook een emotionele reactie. Dus als iemand gaat zitten om een game te maken over het rouwen om een geliefde, dan gaan ze nadenken over alle factoren die daarbij komen kijken, legt Maessen uit. "Als ze dat goed weten uit te voeren, dan zit ik thuis in de huiskamer heel erg hard te huilen. Dan denk ik oké, dit verdient vijf van de vijf sterren."
De Tijdcapsule
Maessen is te gast in de zomer-rubriek van De Nieuws BV genaamd 'De Tijdcapsule'. Haar wordt gevraagd wat zij zo bijzonder vindt dat het voor de eeuwigheid bewaard moet worden. "Ik wist meteen welke game het zou moeten zijn", zegt Len. "De game Journey."
De game stamt uit 2012. Dat was precies op het punt dat gamemakers de potentie in het verbinden van games met het 'echte' leven van mensen zagen. Een ander voorbeeld van zo'n game (uit 2013) is The Last of Us, waar later de gelijknamige hitserie van is gemaakt. Het is meer dan escapisme: "Er zijn heel veel manieren waarop games iets voor je kunnen betekenen", aldus Maessen. Zo sprak de game-redacteur een vrouw die in Journey steun vond nadat ze een ouder had verloren.
Maessen: "Voor mij is het een game die iets zegt over een tijdsperiode in de game-geschiedenis die mij heel veel doet." Volgens haar stamt deze game uit het tijdperk waarin games werden gemaakt die we als 'volwassen kunst' kunnen beschouwen. "Als ik het idee heb dat ik iets over mijzelf geleerd heb, of over de wereld om mij heen, als ik een game neerleg: dat zit er achter een vijf-sterrenrecensie", zegt Maessen.
Lees ook

De Tijdcapsule