Economie
EO

'Het ontwikkelen van de nieuwe GTA kost zo een miljard'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het ontwikkelen van de nieuwe GTA kost zo een miljard'

De langverwachte trailer van GTA 6 kwam vannacht online. De game is razend populair over de hele wereld en inmiddels is de trailer al meer dan 70 miljoen keer bekeken. Maar dat kost ook wat. "Het ontwikkelen van zo’n spel kost zo een miljard", zegt Obbe Vermeij in Geld of je Leven. Hij maakte eerdere edities van GTA.

Vermeij werkte van 1995 tot 2009 bij Rockstar, de gameontwikkelaar die onder andere GTA maakt. "Ik vind het ook nu weer mooi om de trailer te zien. Ik heb ‘m nu een keer of twintig gekeken."

1500 mensen

Hij werkte als technical director aan eerdere edities van GTA. Maar de wereld is enorm veranderd. "Ik werkte aan GTA 3, dat deden we met 25 man. Die game was de eerste die doorbrak. Tegenwoordig werken er zo’n 1500 mensen aan de ontwikkeling van de game." Het gaat over een miljard aan ontwikkelkosten, schat Vermeij. "Maar dat verdienen ze allemaal in de eerste week terug", vertelt hij.

Dat is niet gek als je kijkt naar de wereldwijde omzet in de game-industrie, vertelt Martine Spaans, van de Dutch Games Association: "De omzet in de industrie wordt geschat op 200 miljard per jaar."

Ferrari

Gamemakers verdienen hun geld dankzij de aanschafkosten van een game, maar tegenwoordig kunnen spelers ook tijdens het spel geld uitgeven. "Je kan alles in de game zelf verdienen, maar dan moet je heel lang doorspelen. Door fictieve dollars te kopen met echt geld, kun je in het spel bijvoorbeeld sneller de Ferrari kopen die je wil."

Dat is anders dan vroeger, schetst Vermeij. "Bij GTA 3 was de enige bron van inkomsten de aanschaf van het spel. En nu stoppen gamemakers ook wel eens hele dure extra’s in het spel. Sommige kosten wel tienduizend euro, die die worden alleen gekocht door rijke mensen uit Saudi-Arabië." Tot frustratie van gamers, omdat het spel er niet per se beter van wordt, vertelt hij. Het gaat dan vooral om de extra verdiensten.

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie