Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Hoe weet je of je konijn gelukkig is?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe weet je of je konijn gelukkig is?

Een hond kwispelt met zijn staart en een kat geeft kopjes, maar hoe weet je wanneer je konijn gelukkig is? Karel de Greef, dierenwetenschapper aan de Wageningen Universiteit, vertelt bij Spraakmakers op welke signalen je moet letten.

Video niet beschikbaar

Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een huisdier. Konijnen zijn een geliefd dierengezelschap van velen, maar de emotionele kant van het knaagdier leren kennen is vrij lastig. "Gezondheid, voeding, een goede huisvesting" zijn essentiële onderdelen van een goed konijnenbestaan. Maar het belangrijkste is een medesoortgenoot. "Konijnen hebben konijnen nodig. Het is een sociaal dier", vertelt De Greef.

Hiërarchie

Maar konijnen onderling zijn "best wel ingewikkeld", aldus De Greef. "Konijnen zijn dieren met een hiërarchie. Die bepalen echt wel wie bij wie hoort", gaat de dierenwetenschapper verder. Er zijn ook koppelaars voor konijnen, om te voorkomen dat het geen goede match is. "Met z'n tweeën gaat vaak wel goed. Met drie kan het zijn dat er eentje iets buiten komt te liggen."

Comfortgedrag

Eenmaal in een groep vertonen konijnen dan ook comfortgedrag. "Lekker tegen elkaar aanliggen, elkaar wat besnuffelen", geeft De Greef als voorbeelden. Binnen of buiten maakt het knaagdier dan weer minder uit, zolang het maar genoeg ruimte heeft om te bewegen.

Huppelen

En hoe kunnen konijnenliefhebbers er verder voor zorgen dat hun beestje zich gelukkig voelt? "Een konijn heeft knaagbehoeftes, dus je moet knaagmateriaal bieden", zegt De Greef. "Als je een konijn gelukkig wil maken, moet ie kunnen huppelen." Dat betekent dat een konijn in ieder geval zo'n twee meter ruimte nodig heeft in zijn hok. En verder moet het baasje het vooral zelf inschatten, stelt De Greef.

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie