Wetenschap & Techniek

Oliver Hart en Bengt Holmstroem winnen Nobelprijs voor Economie

foto: Nobelprize.orgfoto: Nobelprize.org
  1. Nieuwschevron right
  2. Oliver Hart en Bengt Holmstroem winnen Nobelprijs voor Economie

[NTR] Oliver Hart en Bengt Holmstroem hebben dit jaar de Riksprizen voor Economie - beter bekend als de Nobelprijs voor Economie - gewonnen. De Brit en de Fin wonnen de prijs voor hun bijdragen aan de zogenoemde 'contracttheorie'.

Met hun bijdragen hebben Hart en Holmstroem de contracttheorie gelanceerd als een vruchtbaar gebied voor fundamenteel onderzoek, schreef het comité in haar persbericht. In de afgelopen decennia hebben ze ook veel toepassingen van de theorie nagejaagd. Hun analyse vormt een theoretisch fundament voor het ontwerp van allerlei beleid en instituties, zoals grondwetten en wetgeving rond faillissementen.

Contracttheorie legt zich toe op het onderzoek naar hoe partijen contracten opstellen, in het bijzonder in situaties waarin sprake is van informatieongelijkheid. Die ongelijkheid doet zich voor als een van beide partijen over meer informatie beschikt als de ander.

Geen 'echte' Nobelprijs

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor Economie naar Angus Deaton. De Schot, verbonden aan Princeton, kreeg hem voor zijn analyse van consumptie, armoede en welvaart.

Officieel is de Economieprijs geen Nobelprijs, schrijft de NOS op haar site, maar de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie ter nagedachtenis aan Alfred Nobel. De prijs bestaat sinds 1969; de 'echte' Nobelprijzen worden sinds 1901 uitgereikt. De Nederlander Jan Tinbergen kreeg de eerste Nobelprijs voor Economie, in 1975 werd de Nederlandse econoom Tjalling Koopmans onderscheiden.

Overige Nobelprijzen

Vorige week werd al de winnaar van de Nobelprijs voor Vrede bekendgemaakt. De Colombiaanse president Santos kreeg hem vanwege het vredesakkoord met guerrillabeweging FARC. De Nederlandse onderzoeker Ben Feringa deelde de Nobelprijs voor Scheikunde met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Brit James-Frazer Stoddart.

De Japanse celbioloog Yoshinuri Ohsumi kreeg de Nobelprijs voor Geneeskunde en de Nobelprijs voor Natuurkunde ging naar de Britse onderzoekers David Thouless, Duncan Haldane en Michael Kosterlitz.

De winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur volgt komende donderdag.

Ster advertentie
Ster advertentie