Wetenschap & Techniek
NTR

Is de serologische test een 'sleutel tot het verslaan van de pandemie'?

foto: needpixfoto: needpix
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de serologische test een 'sleutel tot het verslaan van de pandemie'?

Naarmate de coronapandemie voortduurt, zal een nieuw type test naar verwachting steeds belangrijker worden: de serologische test. Die toont aan of iemand antilichamen tegen het virus in het bloed heeft. Met die antilichamen ben je hoogstwaarschijnlijk immuun, en kun je dus jezelf noch anderen in gevaar brengen.

Zo’n serologische test is om meerdere redenen van groot belang. Je kunt ermee vaststellen of een toekomstig vaccin goed werkt. Daarnaast kun je kijken welke zorgverleners de infectie al hebben doorgemaakt, en dus kunnen doorwerken zonder zichzelf of anderen in gevaar te brengen. En je kunt ermee in kaart brengen welk deel van de bevolking de besmetting al heeft gehad.

Die drie belangrijke punten noemt viroloog Marion Koopmans als ze wordt gevraagd naar de test. Ze heeft met een aantal collega’s net een artikel gepubliceerd over serologische tests. Ze benadrukt dat de test nu nog niet beschikbaar is – de werkzaamheid van de test zelf moet eerst nog beter wordt getest.

Hoge verwachtingen

Veel mensen hebben hoge verwachtingen van serologische tests. Wired noemt ze ‘mogelijk de sleutel tot het verslaan van de pandemie’. Microbioloog Florian Krammer laat in de New York Times weten dat de tests kunnen helpen het normale leven weer op gang te krijgen, en arts/socioloog Nicholas Christakis vindt dat de tests een internationale prioriteit moeten worden.

Quote

Immuniteit is een complex begrip

Marion Koopmans

Koopmans onderschrijft het belang van de serologische tests, maar plaatst wel een kanttekening: “Immuniteit is een complex begrip. Wat we nu hebben is een manier om antistoffen te meten. Je moet ook nog kijken of het niveau van de antistoffen hoog genoeg is om bescherming te bieden. Daarvoor moet je aanvullende studies doen.”

Filmscenario of realiteit?

Als de tests – hopelijk op relatief korte termijn – beschikbaar komen, wordt het scenario denkbaar dat je in de film Contagion ziet. Daarin dragen mensen die immuun zijn blauwe armbandjes, die hun recht geven hun quarantaine te doorbreken – en dus hun rol in de samenleving te hervatten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Koopmans noemde dat scenario zaterdag in de uitzending van Focus nog ‘filmmateriaal’, maar onze oosterburen lijken al in die richting te bewegen: Duitsland wil certificaten uit gaan delen aan mensen die immuun zijn. Het plan is om per keer 100.000 mensen te gaan testen. Op basis van de uitslag van die tests zou een deel van de Duitse lock-down wellicht kunnen worden opgeheven, hopen de onderzoekers.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie