Wetenschap & Techniek
NTR

Is onze technologie eigenlijk puur natuur?

foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Is onze technologie eigenlijk puur natuur?

Onze technologie is inmiddels zo complex,dat we het in plaats van als techniek, beter als natuur kunnen zien – een volgende natuur. Artiest/filosoof Koert van Mensvoort legt bij Focus Radio uit waarom technologie niet buiten de natuur staat.

Lezen in het Donker met Koert van Mensvoort

Van Mensvoort timmert al een tijdje aan de weg met zijn concept Next Nature, maar heeft zijn ideeën nu samengebracht en verder ontwikkeld in een nieuw boek met dezelfde titel. Hij ontwikkelt daarin het idee dat technologie onze natuurlijke toekomst is, zoals de ondertitel luidt.

Oude ideeën loslaten

Om mee te kunnen gaan in de ideeën van Van Mensvoort, zullen de meeste mensen eerst wat vastgeroeste denkgewoonten los moeten laten. Goeie kans dat je natuur en technologie als tegengesteld aan elkaar ziet. Maar het internet, smartphones en vergelijkbare technologieen zijn inmiddels zo complex - en ontwikkelen zich steeds vaker op eigen houtje verder - dat je ze beter als volgend stadium in de evolutie kunt zien. Als een natuurlijk proces dus.

Ook het idee dat de mens de dominante soort is, laat Van Mensvoort los. Liever spreekt hij van 'de ingekapselde mens', die onderdeel uitmaakt van veel grotere verbanden. Dat kunnen bedrijven zijn, maar zijn wij misschien niet ook deel van een veel groter 'organisme', dat bijvoorbeeld bestaat uit alle met het internet verbonden computers - en de mensen die die computers gebruiken?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe voed je technologie op?

Marvin Minsky, pionier in de kunstmatige intelligentie, heeft ooit gezegd: Robots zullen de wereld overnemen, maar het zullen onze kinderen zijn. Met andere woorden: wij hebben als ouder een verantwoordelijkheid om deze technologie zo goed mogelijk op te voeden.

Dat is een idee waar Van Mensvoort zich goed in kan vinden. Het laatste hoofdstuk in zijn boek gaat over Humane Technologie. Centraal daarin staat de vraag: hoe zorg je ervoor dat de volgende natuur, de technologie, zich gedraagt op een manier die overeenkomt met onze menselijke waarden?

Voldoende denkvoer dus. Nieuwsgierig geworden? Beluister dan bovenaan dit artikel het uitgebreide interview dat wetenschapsjournalist Bouwe van Straten had met Koert van Mensvoort in Focus Radio.

Gaan we versmelten met onze technologie? Lees het op NPO Focus.

Lezen in het Donker

Lezen in het Donker, de wekelijkse podcast van Focus, interviewt wekelijks een schrijver van een nieuw wetenschaps- en geschiedenisboek. De schrijvers lezen ook voor uit eigen werk en nemen hun eigen muziek mee.

Ster advertentie
Ster advertentie