Wetenschap & Techniek

Verlamde Nederlandse patiënt communiceert met nieuw breinimplantaat

foto: NTRfoto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. Verlamde Nederlandse patiënt communiceert met nieuw breinimplantaat

[NTR] Een wereldprimeur: patiënten met het locked-in syndroom krijgen hun stem terug. Waar ze eerst waren aangewezen op het ziekenhuis, kan een revolutionaire nieuwe techniek, ontwikkeld door Nederlandse onderzoekers, gewoon met hen mee naar huis. De Kennis van Nu mocht op bezoek bij de eerste en enige patiënt in de wereld bij wie deze techniek is toegepast.

Het is een klassieke nachtmerrie. Volledig bij zinnen zijn, maar dat niet kunnen laten merken aan de buitenwereld. Met als ultiem horrorscenario dat je levend begraven wordt. Deze angst nam in de achttiende eeuw zulke proporties aan, dat doden voordat ze definitief onder de grond verdwenen eerst een tijdje in een schijndodenhuis lagen. Ze werden aan een constructie verbonden die een belletje deed rinkelen als de dode toch niet dood bleek en zich bewoog.

Breinklik

Inmiddels zijn artsen voldoende zeker van hun zaak in hun vaststelling van de dood en gebruiken we geen schijndodenhuisjes meer. Bewustzijn vaststellen blijft lastig. Mensen met het locked-in syndroom hebben bewustzijn, maar zijn volledig verlamd. Sommigen kunnen nog met hun ogen of vingers bewegen, anderen kunnen helemaal niets meer.

Als mensen volledig locked-in zijn en andere manieren niet werken, kan bewustzijn vastgesteld worden door naar hersenactiviteit te kijken. Hersenen die hun werk doen gebruiken een hoop energie en dat kun je met verschillende technieken in beeld brengen. Bovendien kun je deze metingen van hersenactiviteit gebruiken om patiënten te laten communiceren. Wanneer ze bijvoorbeeld een som oplossen of een denkbeeldige beweging maken, dan is dat meetbaar en te vertalen naar een breinklik. Hiermee kunnen ze letters selecteren en zo woorden spellen.

Nieuwe techniek

Deze vorm van communicatie moet via een MRI of EEG. Dat is voor maar weinigen weggelegd en vaak beperkt tot het ziekenhuis vanwege onverplaatsbare apparatuur. De Utrechtse hoogleraar neurowetenschappen Nick Ramsey presenteerde recent een revolutionaire nieuwe manier die communicatie voor mensen met het locked-in syndroom overal mogelijk maakt.

Luister naar de podcast van De Kennis van Nu, waar Nick Ramsey zijn revolutionaire techniek toelicht:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

‘Ons doel was om mensen die verlamd zijn minder afhankelijk te maken,’ zegt Ramsey over zijn werk. Dat is gelukt. Zijn techniek meet elektrische pulsjes met elektrodes onder de schedel. De nieuwe techniek is relatief goedkoop, energiezuinig en mobiel. Zit alles eenmaal op z’n plek, dan is alleen een tablet en een antenne nodig die de signalen draadloos opvangen en vertalen in de breinklik.

Nick Ramsey is donderdag te gast bij bij De Kennis van Nu op NPO 2, 19.20 uur.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Dinsdag en woensdag rond 11.35 uur in De Ochtend

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van De Kennis van Nu (NTR).

Ster advertentie
Ster advertentie