Wetenschap & Techniek

De overgang is nog altijd een taboe op de werkvloer

NTR
foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. De overgang is nog altijd een taboe op de werkvloer

Opvliegers, stemmingswisselingen, gewrichtspijn: de overgang gaat vaak met allerlei klachten gepaard. Elke vrouw krijgt vroeg of laat met de overgang te maken, maar toch wordt er niet zo makkelijk over gepraat.

Om dat taboe te doorbreken, is het van 8 t/m 14 april de Week van de Overgang. Initiatiefnemer Liesbeth Josiassen vertelt erover in nachtprogramma Focus.

De overgang is de periode in aanloop naar onvruchtbaarheid van de vrouw, legt Josiassen uit. In die periode loopt de productie van het hormoon oestrogeen snel naar beneden, en sommige vrouwen reageren daar heel heftig op. Dat kan op allerlei manieren tot uiting komen, van slaapstoornissen tot buikpijn en prikkelbaarheid.

Niet goed geïnformeerd

Vaak lopen vrouwen lang met allerlei klachten rond zonder te weten dat deze worden veroorzaakt door de overgang. Soms worden ze ook niet goed geïnformeerd door hun huisarts, zegt Josiassen.

Zelf voelde ze zich tijdens de overgang depressief. "Ik hoorde later van een gynaecoloog dat dat best eens verband met elkaar kon hebben. Dat is bijvoorbeeld iets wat ik wel graag eerder had geweten, want dan was ik gewaarschuwd geweest."

Afspraken met werkgever

Veel vrouwen worden door hun overgangsklachten beperkt in hun dagelijkse functioneren. Toch blijkt het onderwerp vaak lastig bespreekbaar te maken op de werkvloer. "En als je het er niet over kan hebben, wordt het ook best lastig om samen met je werkgever afspraken te maken over deze periode", zegt Josiassen.

Als voorbeeld van afspraken met de werkgever noemt ze het flexibeler indelen van de werkweek. Voor vrouwen die bijvoorbeeld ’s ochtends last hebben van gewrichtspijn of misselijkheid, kan een uurtje later beginnen al veel schelen. Dat kan voorkomen dat de overgang een lastige periode wordt op het werk. Josiassen: "Je moet je realiseren dat de overgang wel een jaar of tien kan duren. Dat is een hele lange tijd."

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie