Wetenschap & Techniek

Kan iedereen meekomen in onze digitaliserende maatschappij?

NTR
foto: Pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan iedereen meekomen in onze digitaliserende maatschappij?

Hoe maak je de digitale samenleving toegankelijk voor iedereen? Postdoctoraal onderzoeker aan het Amsterdam UMC Nicole Goedhart ging voor haar onderzoek in gesprek met ervaringsdeskundigen, ontwikkelaars en beleidsmakers om onze digitale samenleving inclusiever en toegankelijker te maken.

De technologische ontwikkelingen in onze maatschappij gaan razendsnel. We kunnen alles regelen via mijnDigiD, mijnbelastingdienst, mijnoverheid en ga zo maar door. Voor veel mensen heel handig. Maar niet voor iedereen. Er zijn mensen voor wie het vaak veel minder makkelijk en toegankelijk is om alle zaken digitaal te regelen. Ouderen bijvoorbeeld, maar ook mensen die een treetje lager staan op de sociaaleconomische ladder, zo blijkt uit onderzoek.

Het lukt mensen vaak niet om dit probleem alleen op te lossen, niet alleen omdat ze de noodzakelijke kennis niet hebben, maar ook omdat ze zich soms schamen om hulp te zoeken. Het ingewikkelde taalgebruik op (overheids)websites helpt ook niet echt.

Cursus Marktplaats

Ondanks die barrières ziet Goedhart wel mogelijkheden tot verbetering. Je zou mensen bijvoorbeeld gerichte cursussen kunnen geven. Maak mensen wegwijs op Marktplaats, en ze kunnen al snel hun eigen spullen verkopen. Omdat zo'n cursus meteen bruikbaar is, zijn mensen vaak eerder geneigd om het geleerde ook in praktijk te brengen.

Daarnaast is het belangrijk om hulp te bieden op individuele basis, zo blijkt uit haar onderzoek. Mensen stappen in een groep minder makkelijk over hun schaamte heen. Belangrijk is ook dat ze de cursus op hun eigen apparatuur doen, zodat het er thuis niet opeens heel anders uitziet.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie