Wetenschap & Techniek
NOS

Deze kunstenaar maakt water uit lucht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze kunstenaar maakt water uit lucht

De wereld warmt op en steeds meer gebieden krijgen te maken met droogte. Een originele oplossing daarvoor komt van de hand van kunstenaar en uitvinder Ap Verheggen. Hij ontwikkelt een apparaat dat water uit lucht kan halen.

Het begon in 2010 met een bijzonder idee. "Ik wilde een gletsjer in de woestijn bouwen," zegt Verheggen in NOS Met het Oog op Morgen. "Ik zag in gebieden rond de Noordpool dat het klimaat veranderde, en wilde wat doen."

Het bleek verrassend makkelijk. "Een prototype, een soort kleine piramide, konden we gewoon plaatsen. In de woestijn hangt veel waterdamp en dat vriest tegen dat apparaat aan. Als het smelt, wordt het water."

Populair idee

De stap van ijs naar water was dus snel gemaakt. En er was brede interesse. "We werken nu bijvoorbeeld samen met Defensie. Daarvoor maken we een apparaat dat tot 37 liter per dag kan maken. En in Dubai hebben we tot 1000 liter kunnen maken."

Verheggen is trots op zijn uitvinding. "In Frankrijk of Spanje rijden mensen naar de supermarkt voor drinkwater. Mijn apparaat is de grootte van een koelkastje en kan iedere dag opnieuw water maken. Dat scheelt zoveel afval."

Toch is de kunst nog niet helemaal verdwenen. "Nu dat we weten dat werkt, komt de uitdaging voor mij. Het moet er wel mooi uit gaan zien. Daar vind ik nog wel een oplossing voor."

Droogteserie kunstenaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie