Wetenschap & Techniek

Paarden kunnen langer rennen dankzij hun darmbacteriën

NTR
foto: pxherefoto: pxhere
  1. Nieuwschevron right
  2. Paarden kunnen langer rennen dankzij hun darmbacteriën

Een paard dankt zijn prestaties mede aan de bacteriën in zijn darmen. Dat blijkt uit een onderzoek tijdens de International Endurance Competition in Fontainebleau.

De onderzoekers namen voor en na de acht uur durende race bloed af van twintig deelnemende paarden, en stelden tevens vast welke bacteriën er in de darmen van de paarden leefden. Ze ontdekten dat specifieke bacteriën chemische signalen afgaven, die ervoor zorgden dat de paarden langer over genoeg energie beschikten.

Hoewel dit onderzoek is gedaan bij paarden, stellen de onderzoekers dat de lichamelijke processen van de paarden tijdens deze race goed vergelijkbaar zijn met die van een mens die een marathon loopt. Het onderzoek is gepubliceerd in Frontiers in Molecular Biosciences.

De signalen die de bacteriën afgeven worden opgepikt door de zogenoemde mitochondriën. Dat zijn de energiefabriekjes van de lichaamscellen - ze zorgen ervoor dat het lichaam genoeg energie heeft om te presteren. Dankzij die signalen duurt het langer voor het paard een te lage bloedsuikerspiegel krijgt, en worden ontstekingen in de cellen uitgesteld. Daardoor kan het paard de inspanning langer volhouden.

Aanpassingen in dieet

Dit onderzoek lijkt de weg te openen naar aanpassingen in het dieet van paarden, zodat ze tijdens een langdurige inspanning optimaal kunnen presteren. De uitdaging is daarbij om de voedingssupplementen te vinden die zorgen voor de toename van precies de juiste bacteriën in de darmen van de viervoeters.

De onderzoekers hebben wel een vermoeden waarom de energiefabriekjes van de cellen gevoelig zijn voor de signalen van de darmbacteriën: ze zijn nauw aan elkaar verwant. De verre, verre voorouders van de mitochondriën waren zelf bacteriën, die ooit deel zijn uit gaan maken van grotere cellen. Dat zou kunnen verklaren waarom de mitochondriën en bacteriën zo goed met elkaar kunnen communiceren.

Gerelateerd:

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie