Wetenschap & Techniek
NTR

Onderzoek: helft ouders checkt telefoon kind

foto: maxpixelfoto: maxpixel
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek: helft ouders checkt telefoon kind

De helft van de ouders checkt de telefoon van hun adolescente kind. Ruim tachtig procent kijkt mee wat ze online doen. En misschien nog wel het meest opmerkelijk: twintig procent volgt hun kind wel eens via gps.

20% van de ouders volgen hun kind via GPS

Dat blijkt uit een onderzoek van het Safer Internet Centre onder 2000 ouders en tieners. Afgelopen week was het 'safer internet day', een dag die bedoeld is om aandacht te vragen voor online veiligheid van jongeren.

Seks en geweld

De ouders blijken onder andere bang voor aanstootgevende video’s, met bijvoorbeeld seks, geweld of zelfmoord. Techredacteur Tjitze Zijlstra: “Ik heb eerder gesproken met een opvoedkundige, en die zei: 'Het is beter om met je kind in gesprek te gaan dan om alles in hun telefoon te controleren. Want juist als er geen sprake is van vertrouwen, gaan kinderen de verkeerde wegen bewandelen.'”

Juist in deze week is in Nederland ook de kinderversie van YouTube beschikbaar gekomen. Op deze dienst zijn alleen kindervideo’s te zien, zoals educatieve en tekenfimpjes en muziekvideos. Ouders kunnen een tijdslimiet instellen en bepaalde content uitschakelen. Zelfs de zoekfunctie kan worden uitgeschakeld.

Algoritme kan het niet alleen

Blijft de vraag of het YouTube-algoritme alle kwalijke content buiten de deur weet te houden. In 2017, vertelt Zijlstra, zou er een video doorheen geglipt zijn waarin kindervriend Mickey Mouse aan het moorden slaat. ‘Ouders doen er dus goed aan altijd zelf ook een oogje in het zeil te houden,’ aldus Zijlstra.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie