Naar homepage
Binnenland

Natuur zucht onder enorme droogte: hoe lossen we droogtecrisis op?
BNNVARA

foto: Vroege Vogels/Natuurmonumentenfoto: Vroege Vogels/Natuurmonumenten
  1. Nieuwschevron right
  2. Natuur zucht onder enorme droogte: hoe lossen we droogtecrisis op?

Het is dit voorjaar droger dan ooit gemeten in Nederland en op verschillende plekken besproeien van land verboden. Maar, daarmee is het enorme watertekort niet op te lossen. In Vroege Vogels vertelt Perry de Louw dat het vasthouden van water in zandgebieden een van de grootste problemen is.

Hoe lossen we de droogtecrisis op?

De laatste maanden zitten wetenschappers, waterschappen en drinkwaterbedrijven regelmatig met elkaar aan tafel om te praten over de droogtecrisis. Het wordt steeds duidelijker dat hoe we met ons zoete water omgaan in Nederland volledig op de schop moet. Het water moet beter worden verdeeld en we moeten er zuiniger mee omgaan.

Toekomst

Het KNMI publiceerde deze week een studie waarin de ze droogte in Nederland koppelen aan klimaatverandering. Volgens het weer-instituut is de kans groot dat onze zomers in de toekomst nog droger worden. Oorzaken zijn de hogere verdamping vanwege de gemiddelde temperatuur die stijgt, en een groter neerslagtekort.

Natuur zucht onder enorme droogte

De natuur zucht onder de enorme droogte. De grote vraag is hoe we deze droogtecrisis gaan oplossen. Grondwaterexpert Perry de Louw van Deltares lanceerde enkele weken geleden een plan om het grondwater van de Veluwe in de toekomst structureel te kunnen aanvullen. Het idee van 'De Nationale Watergieter'.

Volgens de Louw is een van de grootste problemen het vasthouden van water. Zandgebieden zijn namelijk zo ingericht om zo efficiënt mogelijk water af te voeren. Hierdoor vallen beken en sloten sneller droog, verdroogt de natuur en heeft ook de landbouw last van droogteschade.

Nationale Gieter

De Louw lanceerde enkele weken geleden een idee om een deel van het rivierwater in de ondergrond van de Veluwe op te slaan. De Veluwe is het grootste en hoogste zandgebied van ons land en zucht al tijden onder de droogte.

Volgens de Louw kan je met 0,5% van de rivierafvoer 300 miljard liter per jaar in de Veluwe opslaan. Het water uit de IJssel en de Rijn moet omhoog gepompt worden waardoor het via infiltratievennen in de bodem van de Veluwe sijpelt.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie