Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Ouderen hebben niet alleen 'knuffelseks': 'Kunnen nog altijd heel kinky zijn'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ouderen hebben niet alleen 'knuffelseks': 'Kunnen nog altijd heel kinky zijn'

De mythe dat mensen vanaf een bepaalde oudere leeftijd geen behoefte meer hebben of niet meer doen aan seks, blijkt helemaal niet waar te zijn. PLUS magazine deed hierna onderzoek, Woet Gianotten, gepensioneerd arts, psychotherapeut en Imke Kelders, programmamanager seksualiteit en zorg bij Rutgers, leggen dat voor bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Het is een groot misverstand dat ouderen geen seks meer hebben, maar het verandert wel op die leeftijd, vertellen Gianotten en Kelders. Maar in de medische wereld wordt er niet of zelden naar gevraagd, terwijl dat een "belangrijk boodschap" is volgens Gianotten. "Want als je ziek wordt of kanker krijgt of behandeld wordt daarvoor, dan kan het wel degelijk consequenties hebben."

Seksuele wezens

Er kan namelijk "wat aan gedaan worden", aldus Gianotten. "Het is jammer als er zoveel naar de knoppen gaat van je seksualiteit." Je libido neemt na je 50ste of 60ste wel af, en al helemaal na je 75ste, blijkt uit onderzoek. Toch blijf je een "seksueel wezen", zegt Kelders. "Ook al verandert je seksleven, mensen zijn nog steeds actief en ik denk dat dat belangrijk is om te onthouden voor mensen die in de zorg werken, maar zeker ook voor de manier waarop wij in de maatschappij praten over ouderen als seksuele wezens."

Verschil tussen jong en oud

Gianotten benadrukt dat er wel een wezenlijk verschil is tussen het seksleven van jongeren en ouderen. Bij jongeren "gaat het meer om de prestatie", waar het voor ouderen "meer om de gezelligheid, de intimiteit en het orgasme" gaat. "Het is niet alleen maar knuffelseks, want ook oudere mensen kunnen nog hartstikke geil zijn, kunnen nog kinky zijn zelfs. Maar wel met veel meer verbondenheid, dat is heel duidelijk een verschil."

Gezondheidsvoordelen

Bovendien kan seks gezondheidsvoordelen hebben. "Mensen die meer vrijen, bijvoorbeeld mensen die meer zoenen, hebben een lager cholesterol", zegt Gianotten. "Mensen die meer vrijen leven langer." Bij mannen werkt het alleen als ze klaarkomen. "Dat is het ijkpunt om de boel helemaal goed doorspoelen, dan leven ze langer", zegt Gianotten. "En bij vrouwen is dat meer als hun seksuele leven bevredigender is, dus als ze meer connectie hebben met hun partner."

Uit Brits onderzoek blijkt ook nog eens dat frequent seks hebben als oudere ervoor kan zorgen dat dementie opdoemt. "Dat lijkt me dus een heel goed argument om dat in de schijf van vijf op te nemen", grapt Gianotten.

Aantrekkelijkheid

Het onderzoek wees uit dat de helft van de 60-plussers wekelijks een orgasme heeft. Dat schuurt met het beeld dat mensen hebben van het seksleven van ouderen. "Volgens mij gaat dat vooral over hoe wij in de maatschappij kijken naar wie aantrekkelijk is, wie we zien in de media, wie seksueel actief is en wat wij vinden dat aantrekkelijke lijven zijn", zegt Kelders.

Gewenning

"Laten we meer beelden laten zien van mensen die heel verschillende lichamen hebben, die ook seksueel plezier ervaren", gaat Kelders verder. "Want daar zit het hem dan in, gewoon in gewenning. We moeten daar gewoon meer aan wennen en dan vinden we 't uiteindelijk ook niet meer afstotelijk."

Zorgverleners

Gianotten en Kelders pleiten er ook voor om zorgverleners van meer kennis te voorzien over seksualiteit bij ouders. "Soms hebben mensen wensen die niet vervuld kunnen worden door tekortkomingen, door medicijnen of behandelingen en dan moet daar zorg op verleend worden, bijvoorbeeld door middel van een erectiepil. Dat is iets wat soms heel veel kan helpen om mensen weer gelukkiger te maken", vertelt Gianotten. De eerste stap volgens beiden: praat erover onderling binnen je familie.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie