Wetenschap & Techniek

Kunnen we katten nog wel buiten laten loslopen?

NTR
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen we katten nog wel buiten laten loslopen?

Weinig mensen zijn bestand tegen de charmes van de kat. Maar hoe aaibaar deze dieren ook zijn, ze hebben ook een andere kant. Met hun fanatieke gejaag vormen ze een serieuze bedreiging voor de biodiversiteit.

De huiskat heeft ons stevig in zijn klauwen. De mens is al duizenden jaren verknocht aan dit harige beestje, en die liefde lijkt alleen maar groter te worden: in Nederland leven nu zo’n 2,6 miljoen katten bij een baasje.

Maar tegelijkertijd zijn katten een doorn in het oog van natuurbeschermers. Met hun sterke jachtinstinct vangen katten namelijk niet alleen muizen. Ook beschermde diersoorten zijn vaak de klos.

17 miljoen dode vogels per jaar

Er zijn bijvoorbeeld grote zorgen over de weidevogels, die in het nauw komen doordat boerderijkatten op ze jagen en hun nesten leeghalen. Volgens schattingen doden Nederlandse katten rond de 17 miljoen vogels per jaar.

Tv-programma De Kennis van Nu zocht uit wat voor impact ons geliefde huisdier heeft op de natuur, en wat we daartegen kunnen doen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wetenschapsjournalist Corlijn de Groot, maker van de uitzending en zelf de trotse eigenaar van kat Max, was te gast in nachtprogramma Focus. Ze legde uit voor welk dilemma de kattenbaasjes in Nederland staan. Daarnaast vertelde ecoloog Andre de Baerdemaker over de gevolgen van het kattenoverschot in Nederland.

Waarom is de kat zo eigenzinnig? En hoeveel lijkt hij nog op zijn wilde voorouder? Lees meer in dit artikel van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie