Klappen voor de zorg, maar géén extra geld? 'Klap in het gezicht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klappen voor de zorg, maar géén extra geld? 'Klap in het gezicht'

Deze week dienden PvdA en de SP nog een voorstel in om het zorgpersoneel beter te belonen. Dat komt vooralsnog niet door de Kamer. "Het zou wrang zijn als heel Nederland klapt voor de zorg, maar het eindigt met een klap in het gezicht van de zorg", zegt Lilian Marijnissen in Spraakmakers.

Naast het voorstel voor structureel meer geld, slaat de Sociaal Economische Raad (SER) vandaag alarm: er dreigt een groot tekort aan zorgpersoneel. Op dit moment werken 1,4 miljoen mensen in de zorg, maar volgens SER zijn er in 2040 meer dan 2 miljoen zorgmedewerkers nodig.

Volgens Marijnissen is structureel meer waardering voor zorgverleners de eerste stap. Daarnaast moeten er betere arbeidsvoorwaarden en –contracten komen, en moeten zorgverleners meer zeggenschap over het werk krijgen. "Geef ze meer inspraak over het werk. Minder bureaucratie zal ook veel geld besparen in de zorg."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Roepen we al jaren'

"Dit roepen we als sector al drie jaar”, zegt Niels Jacobs. Hij is verpleegkundige en lid van de Stichting voor de Zorg. "Nu zitten we in een aanlooptijd van verkiezingen en worden we weer met mooie woorden toegesproken." Er ligt volgens hem een fantastische, idealistische motie van Marijnissen klaar, waar tot twee keer toe over gestemd is zonder resultaat: de coalitie noch oppositie heeft een meerderheid.

Het stoort Jacobs ontzettend dat ruim tien Kamerleden, waaronder Jesse Klaver van GroenLinks en 5 Kamerleden van D66, niet gestemd hebben. "Dat warme hart voor de zorg? Ik zie hem niet!"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie