Leon de Winter: Trump moet opzij stappen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leon de Winter: Trump moet opzij stappen

De houdbaarheidsdatum van Donald Trump is bereikt, zo laten de uitslagen van de midterms zien. Dat zegt schrijver en columnist Leon de Winter – die naar eigen zeggen 'Trump-stemmers begrijpt' – in Dit is de Dag.

Hoe komt het dat de verwachte forse winst voor de republikeinen uit is gebleven?

Van tevoren werd verwacht dat de Republikeinse Partij, de partij van Trump, een monsteroverwinning zou boeken tijdens de tussentijdse verkiezingen deze week, maar die bleef uit. De Republikeinen haalden van wel een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, maar de winst was veel minder groot dan gedacht.

Trump zei dat hij komende dinsdag een "grote aankondiging" gaat doen. Gefluisterd wordt dat hij zich kandidaat gaat stellen voor de presidensverkiezingen van 2024. De Winter denkt niet dat dat slim is: "Het zou zeer verstandig zijn als Trump opzij zou stappen omdat zijn houdbaarheidsdatum bereikt is. Daar heeft hij zelf sterk aan bijgedragen", denkt de schrijver. "De grote winst is uitgebleven, veel van de door hem gesteunde kandidaten hebben de eindstreep niet gehaald", stelt De Winter.

Amerikakenner en politicoloog Chris Nijhuis sluit echter niet uit dat Trump zich tóch kandidaat gaat stellen: "Trump is er veel aan gelegen om kandidaat te worden, bijvoorbeeld door de rechtszaken die tegen hem lopen, maar ook door zijn behoefte aan relevantie", zegt hij. Hij denkt wel dat de voormalige president een 'knauw' heeft gekregen door de uitslag van dinsdag.

Ron DeSantis

Voor De Winter is de toekomst van de Republikeinse Partij duidelijk: Ron DeSantis, de gouverneur van Florida. Afgelopen dinsdag werd hij moeiteloos herkozen met bijna 60% van de stemmen. Mocht Trump tóch meedoen, krijgt hij in ieder geval flinke tegenstand van de gouverneur, verwacht De Winter: "Het is ook een straatvechter en hij blijkt ook een goed bestuurder te zijn. Het wordt echt een titanenstrijd." Ook Biden wordt een makkelijke prooi voor DeSantis, denkt de columnist.

Nijhuis vindt het lastig nu al uitspraken te doen: "Er zijn twee jaar van tevoren vaak wel favorieten, maar die blijken het zelden te redden… " Het enige wat hij denkt is dat het 'heel spannend' gaat worden. "Je ziet nu dat in de staten waar het om draait, het nu ook weer heel close was."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie