MIT-voorzitter Sap doet dringende oproep aan kabinet: doe meer onderzoek naar long covid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. MIT-voorzitter Sap doet dringende oproep aan kabinet: doe meer onderzoek naar long covid

Het kabinet moet ervoor zorgen dat boven tafel komt hoeveel mensen in Nederland aan long covid lijden. Dat stelt Jolande Sap - de voorzitter van het Maatschappelijk Impact Team - maandagochtend in Sven op 1. Sap - tegenhanger van Jaap van Dissel - vindt verder onderzoek essentieel. "Je moet weten wat de aard van de problematiek is, voordat je iets kunt doen", aldus Sap.

Video niet beschikbaar

Het Maatschappelijk Impact Team - dat in leve is geroepen om de maatschappelijke impact van coronamaatregelen te wegen - heeft de afgelopen maanden meermaals opgeroepen tot meer onderzoek. "Maar het kabinet weigert dat", zegt de voormalig GroenLinks-leider. "Long covid kan een reden zijn voor het ziekteverzuim in veel sectoren." Sap doet dan ook "wederom een oproep aan het kabinet".

Gereedschapskist voor coronamaatregelen

Afgelopen najaar adviseerde het MIT het kabinet om de gereedschapskist voor eventuele coronamaatregelen zo ruim mogelijk te maken. "In de nieuwe coronawet liggen vooral lichte maatregelen in de gereedschapskist", stelt Sap. Mocht er weer sprake zijn van een flinke opmars van het virus, dan zal die wet dus moeten worden aangepast als het aan de MIT-voorzitter ligt.

Bijvoorbeeld het omstreden coronatoegangsbewijs, dat hoort volgens Sap in de gereedschapskist thuis. "Horeca en cultuur kunnen niet openblijven bij een oplaaiing van het virus als er niet iets is als het toegangsbewijs. Zorg dat je dit instrument hebt klaarliggen."

Jolande Sap (MIT-voorzitter) doet dringende oproep aan kabinet: doe meer onderzoek naar long covid (16 januari 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie