Binnenland
WNL

Wordt er meer gestolen door de invoer van zelfscankassa's?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt er meer gestolen door de invoer van zelfscankassa's?

Zelfscankassa's in supermarkten, ze lijken het walhalla voor winkeldieven - maar is dat wel zo? En zo ja, waarom gaan supermarkten dan toch stug door met het vervangen van kassières voor computers? Dat vraagt luisteraar Bente uit Utrecht zich deze week af en de redactie van Het Misdaadbureau zoekt het uit.

"Bij een zelfscan heb je zelf in de hand wat je wel en niet scant. Vaak zijn er tien tot twaalf van dit soort kassa's naast elkaar geplaatst en maar twee medewerkers die vervolgens de klanten controleren," legt WNL-onderzoeksjournalist Noa van Oostrom uit. "Deze medewerkers controleren alleen steekproefsgewijs." Ondanks dat stelen hierdoor makkelijk lijkt, zijn harde cijfers hierover niet bekend. "Vaak komen supermarkten er pas achter hoeveel er gestolen is bij het tellen van de voorraad."

Maar als het dan zo onduidelijk is hoeveel er wordt gestolen - en of dat inderdaad meer is - waarom gaan supermarkten dan toch gestaag door met het plaatsen van zelfscans? "Het lijkt erop dat de nadelen tegen de voordelen opwegen." Met andere woorden: de zelfscankassa's brengen voldoende geld in het laadje omdat er tegelijkertijd op personeelskosten kan worden bezuinigd.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie