Buitenland
WNL

Nieuwe executie in Iran: 'We moeten het regime veel harder veroordelen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe executie in Iran: 'We moeten het regime veel harder veroordelen'

De Brits-Iraanse oud politicus Alireza Akbari is vandaag geëxecuteerd door het Iraanse regime. Van 2000 tot 2005 was hij minister van Defensie in Iran. Rishi Sunak, de Britse premier, reageerde furieus en ook Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken, veroordeelt de executie "krachtig".

Video niet beschikbaar

Deze week kreeg Hoekstra nog bezoek van Iraanse-Nederlanders. Zij drongen aan op een hardere aanpak tegen de machthebbers in Iran en wilden dat de leden van de Revolutionaire Garde op een lijst van terroristen geplaatst zouden worden, zodat ze niet naar de EU kunnen reizen. Eerder ontbood minister Hoekstra de Iraanse ambassadeur.

Maar wat kun je werkelijk doen tegen het regime in Iran? Volgens politiek verslaggever van het AD, Hans van Soest, zul je uiteindelijk alleen in Europees verband maatregelen kunnen nemen. Maar dat is niet gemakkelijk, geeft hij in WNL In de Kantine aan. "Lang niet iedereen denkt hetzelfde over het aanpakken van dit Iraanse regime als wij."

Westerse revolte

Gertjan van Schoonhoven, redacteur bij Elsevier Weekblad, vindt dat Nederland zich steviger moet opstellen ten aanzien van Iran. Hij ziet het met "ontzetting" aan. "Iran is in zekere zin een van ons. Want de principes waar mensen in Iran voor strijden zijn westers: onder meer zelfontplooiing en vrij zijn." Hij noemt het "een Westerse revolte". Iran zit volgens hem "in onze culturele zone'. "En dat mogen we best uitdrukken."

Dit regime krijg je echter niet zomaar weg, vervolgt Van Soest. "Ik ken geen enkel voorbeeld van een misdadig regime dat door druk van buitenaf heeft gezegd: we stoppen er wel mee. Dictatuur gaat over lijken."

Ook presentator Fidan Ekiz maakt zich enorme zorgen. "We moeten veel harder optreden en veroordelen. Dat is beter dan niets doen, ook al is het heel moeilijk." Tegelijkertijd voelt ze zich machteloos. "In wezen zijn we ook machteloos," reageert Van Soest. "De eersten die door eventuele sancties geraakt worden, zijn de burgers zelf."

WNL In de Kantine

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie