De beste Nederlandse muzikanten volgens Leon Verdonschot

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. De beste Nederlandse muzikanten volgens Leon Verdonschot

[KRO-NCRV] In de zoektocht naar 'De beste Nederlander' bespreken we vandaag het lichaamsdeel 'oren', waarbij we de muziek onder de loep nemen. Ambassadeur Leon Verdonschot nomineert drie (levende) Nederlandse artiesten.

De beste Nederlander

Hoe ziet de beste Nederlander eruit? Het is natuurlijk hartstikke fictief, maar wel leuk om over na te denken: stel dat we alle krachten zouden bundelen, van wetenschap tot sport, wat voor een persoon zou daar uitkomen? En is deze Nederlander in één beeld te vangen? De Ochtend gaat op zoek naar dat antwoord deze week. In vijf dagen bespreken we met vijf ambassadeurs de stand van de wetenschap, sport, muziek, de weldoeners en het ondernemerschap. Kunstenaars Niels Ballemans en Robin Burger vangen die zoektocht én het resultaat in een uniek kunstwerk: De Beste Nederlander.

Doe Maar

"Ik heb gekozen voor artiesten die een grote invloed hebben gehad op de Nederlandse popmuziek. Ik vind Doe Maar de beste nederpopband die we ooit gehad hebben, zowel tekstueel als muzikaal. Het zijn twee hele goede zangers, componisten en tekstschrijvers."

Doe Maar was populair in de jaren 80, maar werden volgens Verdonschot ook verkeerd begrepen. "Ze werden bijvoorbeeld bekogeld op Pinkpop omdat het een soort tienerband zou zijn." Twintig jaar later werden ze pas op waarde geschat, volgens de muziekkenner. "Dat is natuurlijk vrij uniek, dat je een soort inhaalslag in de geschiedenis maakt."

Golden Earring

"Golden Earring staat voor mij voor de diepere geschiedenis van de Nederpop", zegt Verdonschot. "Het is een band die veel succes heeft gehad in het buitenland." In de jaren 80 kwamen er veel nederpopbands op en Verdonschot denkt dat het stimulerend werkt voor andere bands, als er één veel succes boekt. " Golden Earring liet volgens hem zien dat het niet onmogelijk is, wel heel moeilijk, maar niet onmogelijk, om succes te hebben in het buitenland. En zelfs in de Verenigde Staten.

De Jeugd van Tegenwoordig

"Die zijn zowel tekstueel als muzikaal erg bijzonder", vindt Verdonschot. "Ik zie ze ook als vaandeldragers van de nederhop, Nederlandse hiphop." De nederhop is volgens hem het genre waar de meest interessante dingen gebeuren op het gebied van muziek, maar zeker op het gebied van tekst. "Ik had in dit genre veel artiesten kunnen nomineren, maar ik vind de Jeugd daar het meest uitgesproken in."

Kunstenaars Niels Ballemans en Robin Burger vangen de zoektocht naar 'het beste van... ' in een uniek kunstwerk: De Beste Nederlander. Het hoofd, de benen en de handen zijn al gemaakt. Kijk op facebook.com/deochtend om het kunstwerk te volgen en stem hieronder op de beste Nederlandse muzikant of band.

Bekijk hier het gesprek met Leon Verdonschot

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie