Geloven dat homoseksualiteit een ziekte is, tot je verliefd wordt

foto: First Hand Films & IDFAfoto: First Hand Films & IDFA
  1. Nieuwschevron right
  2. Geloven dat homoseksualiteit een ziekte is, tot je verliefd wordt

Bij de jaarlijkse onafhankelijkheidsmars in Polen klinken er niet zelden homofobe en racistische leuzen. Gescandeerd door door veelal jonge oer-conservatieve jongens. Dat die overtuigingen niet altijd even rotsvast zijn, laat de IDFA-film Polish Prayers zien.

UITGELICHT: Polen

Het zijn jonge jongens die je in het Poolse nieuws ziet, vol testosteron en gevoelig voor groepsdruk, vertelt correspondent Dore van Duivenbode in Bureau Buitenland. "Deze film volgt een van hen, Antek. Een begin-twintiger en traditionele katholiek die met zijn groep 'het broederschap' conservatieve opvattingen huldigt: geen seks voor het huwelijk en homoseksualiteit is een te genezen ziekte."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verliefd

Maar in de periode dat Antek gevolgd wordt, raakt hij verliefd. "Dan begint hij aan al die vaste conservatieve waarden te twijfelen." Voor de Pool is het heel goed om daarin wat herkenning te zien, zegt Van Duivenbode. "Antek zal niet de enige zijn die twijfelt aan het geloof en zijn conservatieve club. Het is geen extreem verhaal, maar het gewone leven van zo'n deelnemer die je ziet."

Eerder heeft Van Duivenbode zelf voor haar serie Maja Polska zulke jongeren gevolgd. En door de jaren heen ziet ze dat het conservatisme en het ultrarechtse meer gemeengoed zijn geworden. "Dat is iets waar de regering al jaren op voorsorteert. Onderwijs is daarin een grote sleutel. Vooral in het oosten van het land merk je dat de jeugd daardoor erg beïnvloed raakt."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie