Gebrek aan beschermingsmiddelen groot probleem voor PGB-houders

foto: unsplashfoto: unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Gebrek aan beschermingsmiddelen groot probleem voor PGB-houders

Het gebrek aan beschermingsmiddelen creëert risico's voor PGB-houders. Daarbij gaat het vooral om de verzorging van een kwetsbare groep, bijvoorbeeld ouders die voor een meervoudig gehandicapt kind zorgen. Belangenverenigingen trekken aan de bel bij Reporter Radio en De Monitor.

Reporter Radio en De Monitor namen een enquête af onder ouders van kinderen met een zware handicap. Daar kwamen binnen enkele dagen honderden reacties op. "Dat geeft aan dat het een urgent probleem is", zegt Jolien de Vries van Reporter Radio. In totaal zijn er 130.000 PGB-houders in Nederland.

Ouders vrezen besmettingsrisico

"Voor deze groep is het extreem moeilijk om aan middelen te komen." Een aantal kinderen moet thuis beademd worden, en vanwege besmettingsgevaar hebben de ouders handschoenen nodig en alcohol om de apparatuur schoon te houden.

Die middelen gaan eerst naar zorginstellingen, particulieren staan achteraan in de rij. Daar is begrip voor, maar ouders maken zich zorgen over besmettingsgevaar. De groep die verzorgd moet worden, is vaak extra vatbaar voor infecties en dus ook voor corona.

Om tekorten te voorkomen, gebruiken sommige ouders middelen als handschoenen meerdere keren. Ze hebben nu nog een voorraad, maar die dreigt op te raken. "Wat dan?"

Overbelasting van ouders

Andere ouders blijven volledig binnen en houden zelfs zorg buiten de deur, om de risico's te beperken. Voor hen dreigt overbelasting, omdat werk doorgaat, thuis lesgegeven moet worden en de zorg constant doorgaat. Één ouder geeft aan dat ze niet meer kan werken. "Ook financieel is het een en al tegenslag."

Budget niet toereikend

Ouders krijgen een budget om de zorg te regelen, maar op dit moment is dat niet toereikend. Veel zorginstellingen hebben de dagopvang gesloten waardoor thuis meer hulp nodig is. Daarvoor moeten extra mensen ingehuurd worden, maar daar is niet genoeg geld voor.

De belangenverenigingen hebben het ministerie wel op de hoogte gebracht, maar er ligt nog geen concreet voorstel voor een oplossing. "Er wordt geen rekening gehouden met deze zorgverleners. Ouders verkeren in grote onzekerheid."

Zondag om 19.00 besteedt Reporter Radio meer aandacht aan het onderwerp, te beluisteren op NPO Radio 1. De aflevering van De Monitor over het onderwerp wordt op 16 april uitgezonden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie