Reageert Nederland té ontspannen op het coronavirus?
- Nieuws
- Reageert Nederland té ontspannen op het coronavirus?
De verspreiding van het coronavirus gaat sneller dan gedacht. Nederland lijkt niet in de hoogste staat van paraatheid. Zijn we voldoende voorbereid op het naderende virus? Marion Koopmans, viroloog bij het Eramus MC, denkt van wel. "In feite zit het probleem nog steeds in China."
Toch noemt ze het tempo van de verspreiding "verontrustend". "De aantallen lopen snel op, het is een grote uitbraak." Volgens de viroloog is het goed dat China alles op alles zet om verspreiding te voorkomen, omdat wij daar ook van afhankelijk zijn.
Het aantal besmettingen is maandag opgelopen tot 106, en wereldwijd zijn er nu 4000 gevallen gemeld, het overgrote deel in China. Ook heeft het virus zijn weg naar Europa gevonden: na Frankrijk is er nu ook in Duitsland een besmetting geconstateerd.
A-status
In China zijn hele steden afgesloten van de buitenwereld en ook Nederland heeft sancties getroffen. Zo meldde het RIVM dat de kans reëel is dat het coronavirus ook Nederland bereikt en minister Bruins schaalde het virus op naar een zogenoemde A-ziekte. Zorgverleners hebben daardoor een directe meldingsplicht als er aanwijzingen zijn dat mensen drager zijn van het virus.
Volgens Koopmans is vooral het verhogen naar die A-status belangrijk om in kaart te hebben hoe de ziekte zich verspreidt. "Waar zitten de mensen die een infectie hebben? In China wordt hard geprobeerd om iedereen op te sporen, te testen en in quarantaine te zetten."
Europees beleid
De reactie van Nederland is in lijn met de die van andere landen in Europa. "Er zitten wat verschillen in, maar in de basis doen ze hetzelfde." Dat is volgens Koopmans dat mensen die in Wuhan zijn geweest en klachten hebben wordt geadviseerd zich te laten testen en hun sporen en contacten worden in kaart gebracht.
Realistisch beeld
Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud, denkt dat in Nederland een tamelijk realistisch beeld wordt geschetst en niet té ontspannen reageert. We zijn goed voorbereid, maar daar zit ook een keerzijde aan, aldus de hoogleraar. "Langzamerhand wordt de suggestie gewekt dat als er écht een uitbraak is, dat we het dan onder controle hebben. Dat hebben we natuurlijk niet."
Mondkapjes
In China en Frankrijk worden mondkapjes uitgedeeld, in Nederland niet. Koopmans: "Mondkapjes op straat helpen niet om verspreiding tegen te gaan." Volgens de viroloog wekt China de indruk dat het veel doet door mondkapjes uit te delen.
In dat kader ziet Helsloot het dragen van een mondkapje door de Chinese vice-premier vooral als symbolisch handelen. "Iedere Chinees kan online vinden dat mondkapjes niet helpen."