Te weinig aandacht voor financiële consequenties van kanker: 'Maak het bespreekbaar'
- Nieuws
- Te weinig aandacht voor financiële consequenties van kanker: 'Maak het bespreekbaar'
Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer mensen de diagnose kanker krijgen. Toch is er nog altijd een onderbelicht probleem: de financiële consequenties van de ziekte. Deze kunnen groot zijn en komen vaker voor dan veel mensen denken, vertelt belangenbehartiger Monique de Jong bij Spraakmakers.
Ex-kankerpatiënten worden nog steeds achtergesteld
Video niet beschikbaar
De Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten deed een peiling waaruit bleek dat 75 procent van de ondervraagden te maken heeft met financiële problemen als gevolg van kanker. "Het inkomen gaat bijvoorbeeld achteruit omdat mensen het werk niet meer kunnen doen dat ze voorheen deden", legt De Jong uit. "Maar ook de uitgaven stijgen. Zo zijn er mensen die door de behandeling niet meer goed kunnen lopen en andere schoenen of inlegzolen nodig hebben. Of na borstkanker een bepaalde beha moeten dragen."
Mensen zeggen behandeling af
Het zijn onderbelichte gevolgen, met grote consequenties die vaak jarenlang merkbaar blijven.
Evie Erkelens kreeg als kind de diagnose bottumor. Ruim twintig jaar later heeft ze nog steeds te maken met de gevolgen. "Ik kan niet goed lopen door de behandeling van toen", vertelt ze. "De krukken die ik nodig heb, kosten meer dan honderd euro, maar ik krijg maar vijfentwintig euro vergoed. Ook heb ik speciale schoenen waarvoor een eigen bijdrage geldt."
Erkelens gaat nog elk jaar naar het ziekenhuis voor een controle. "Dat betekent wel dat het eigen risico sowieso op is." Ze merkt dat dit voor anderen soms een drempel vormt. "We horen dat mensen langetermijncontroles afzeggen omdat ze bang zijn hun eigen risico kwijt te raken."
'Praat erover'
Zo blijven niet alleen de fysieke en mentale, maar dus ook de financiële gevolgen van kanker mensen een leven lang achtervolgen. Dat moet anders, vindt Monique de Jong. Volgens haar moet het onderwerp allereerst bespreekbaar worden gemaakt. "Praat erover, maak dit bespreekbaar in je spreekkamer", is haar oproep aan zorgverleners. "Mensen beginnen er zelf niet snel over. Probeer dus de signalen te herkennen." De stem van de patiënt is volgens De Jong essentieel: "Als we horen wat er speelt, kunnen we er samen iets aan doen."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.