Psychiater Van Fenema: 'Zorgverzekeraars moeten terug in hun hok'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Psychiater Van Fenema: 'Zorgverzekeraars moeten terug in hun hok'

De komende twee weken stelt 1 op 1-presentator Frénk van der Linden een fictief kabinet samen. Tien idealisten mogen hardop dromen over de wetten en maatregelen die zij graag zouden willen doorvoeren. Dinsdag is het de beurt aan psychiater en politica Esther van Fenema als 'Minister van Volksgezondheid'.

Video niet beschikbaar

Wat wil minister Van Fenema vooral bereiken in het nieuwe kabinet? Van Fenema houdt naar eigen zeggen niet van half werk en is rigoureus. Ze wil de helft van de ambtenaren van VWS ontslaan. "De omvang van het ministerie heeft niets te maken met de kwaliteit", aldus Van Fenema. De mensen die ontslagen worden kunnen volgens haar beter aan de slag in de zorg. Op deze manier los je ook weer het te kort aan personeel op.

Marcel Levi

Daarnaast moet het ministerie weer in handen komen van mensen met verstand van zaken, vindt zij. Weg met de managers en de kleilaag die de zorg in Nederland nu helemaal verpesten. "Els Borst was voor mij de laatste VWS-minister die verstand van zaken had. Zij is de laatste dokter die wij op het ministerie hadden." Daarom zou ze als kersverse minister graag samen met oud-bestuursvoorzitter van het AMC en arts Marcel Levi plaats willen nemen in het nieuwe kabinet. "Hij durft de vinger op de zere plek te leggen", aldus Van Fenema.

Regie vanuit de overheid

De overheid moet de touwtjes ook weer financieel weer in handen nemen. Het heeft veel te lang de regie uit handen gegeven en dan vooral veel te veel macht heeft doorgeschoven naar de zorgverzekeraars, vindt Van Venema. "De zorgverzekeraars bepalen tegenwoordig voor mij welke behandelingen wel en niet worden vergoed. Ze moeten weer terug in hun hok."

Ziekenfonds 2.0

Van Venema pleit voor een ziekenfonds 2.0. Dat is een fonds waar burgers direct hun premie aan overmaken. Hierdoor heeft de overheid weer de "gouden koorden" in handen waardoor ze controle krijgt over de gezondheidszorg. Ze wil niet dat er méér geld gaat naar de zorg: "Dat is net zoiets als lucht pompen in een lekke fietsband." Eerst de ambtenaren en managers eruit en dan met meer handen aan het bed aan de bak is haar credo.

'Minister' Van Venema wil niet alleen schoon schip maken op het ministerie. Ze wil veel zwaarder inzetten op preventie. "Wij draaien als burgers op voor de winst die McDonalds en Ahold maken via de kosten van onze verzorgingsstaat. Grote fris- en tabaksfabrikanten hebben een veel te grote vinger in de pap. Die zorgen met hun gelobby dat er nooit echt een goed preventiebeleid van de grond is gekomen. Dat moet nu echt veranderen."

Het kabinet van Frénk van der Linden

Twee weken lang stelt Frénk van der Linden in 1 op 1 een kabinet samen. Tien idealisten mogen hardop dromen over de wetten en maatregelen die zij graag zouden willen doorvoeren.

Psychiater van Fenema: zorgverzekeraars moeten terug in hun hok

Ster advertentie
Ster advertentie