Gevolgen van kanker voor je seksleven: 'We hadden het er nooit over'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Gevolgen van kanker voor je seksleven: 'We hadden het er nooit over'

Hoe beïnvloedt kanker je relatie en seksleven? Dat bespreken drie koppels in de documentaire Privégesprekken. Zo kreeg Joost in 2019 de diagnose teelbalkanker. Hoe gingen hij en zijn partner Teddy daarmee om? Ze waren te gast in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Ik dacht dat ik last van mijn rug had", vertelt Joost. "Op een gegeven moment kon ik niet meer lopen. Ik had een dik been en moest met de ambulance opgehaald worden. Met een massa werd ik naar de afdeling oncologie gebracht. Toen heeft het nog een week of drie geduurd voordat ze wisten dat het zaadbalkanker was. Dat is gelukkig een vorm van kanker dat goed behandelbaar is."

'Dachten eerst niet aan seks'

"In technisch-medische zin werd wel gesproken over de gevolgen van de ziekte", zegt Joost. "Tijdens de chemo mochten we geen seks hebben, maar wij dachten toen ook helemaal niet aan seks", vult Teddy aan. "We waren bezig met overleven. We gingen als gezin uit van het ergste scenario: hoe pakken we ons leven op als pap er niet meer is. De hele familie werd gewaarschuwd."

"We belandden in een enorme informatie-overload. Alsof je in een slechte film terechtkomt", zegt Joost. "Ik werd meteen geopereerd. Na een week herstellen begon ik met vier kuren chemo. Ik ga nog elke drie maanden op controle, maar ik ben nu kankervrij."

'Opnieuw verliefd'

"We werden gevraagd voor die documentaire. Los van elkaar misten we wel iets op het gebied van intimiteit. Ik ging er wat minder hard achteraan dan wat ik normaal gesproken gedaan zou hebben. Maar we hadden het er nooit over. Die documentaire kwam eigenlijk op een perfect moment", vindt Joost. "Wat je ziet op tv is eigenlijk het eerste gesprek wat wij daarover hebben. Heel puur."

"We praten er nu veel makkelijker over. Het is net alsof we opnieuw verliefd zijn. We lopen elkaar weer een beetje te verleiden", zegt Teddy. "Als je je kwetsbaar opstelt, ben je op je sterkst", voegt Joost toe. "Als we zo een stel kunnen helpen die met hetzelfde worstelt, dan heel graag."

Privégesprekken komt vanavond om 22:20 uur op NPO2.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie