Hoe houd jij je relatie gezond in tijden van corona?

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe houd jij je relatie gezond in tijden van corona?

Het brengt niet altijd het beste in je naar boven, met je dierbaren 24 uur per dag tussen vier muren doorbrengen. Waar de ene relatie in een nieuwe 'honeymoonfase' verkeert, slaan anderen elkaars hersens in. Hoe houd je je relatie, zowel met je partner als met je vrienden, gezond in deze tijden van corona? Aaf Brandt Corstius tipt in De Nieuws BV: "Romantisch isoleren."

Video niet beschikbaar

Brandt Corstius: "Je moet elkaar vooral niet als een meubelstuk gaan zien, wat wel logisch is, want de ander is een meubel in jouw huis geworden en jijzelf ook. Maar je moet dus ten alle tijden onthouden dat die ander ook een persoon is, sterker nog, de liefde van je leven." En als Brandt Corstius dat zegt, kun je dat maar beter aannemen: zij en haar partner werken al 13 jaar beide vanuit huis.

24 uur per dag op elkaars lip zitten, "dat is nogal wat", zegt relatietherapeut Susanne Donders. "Het is een behoorlijke ontregeling. Waar Aaf al een voorsprong heeft, is het voor heel veel mensen iets heel erg nieuws."

Je moet het van elkaar hebben

Donders: "Het nieuwe ervan is natuurlijk al helemaal dat je zo opgehokt bent met elkaar en ook in afstand moet leven met anderen. Waar je normaal je relatie kan verdunnen met ieder een eigen leven en andere mensen die ook wat zorg en aandacht voor je hebben, moet je het nu ineens van elkaar hebben."

Volgens Donders is het dus belangrijk dat je ermee rekening houdt dat deze situatie gek en ontregelend is, en dat je ook zeker even de weg kwijt kunt zijn: "Alle reacties zijn normaal, het is de situatie die niet normaal is. Je gewoonlijke gevoelens en de manier waarop je in het leven staat raken uitvergroot."

Leuk en spannend en altijd samen

Maar, hoe hou je het een beetje leuk, spannend of misschien wel verrassend als je zoveel met elkaar in huis zit? Brandt Corstius: "Van de week merkten we dat we apathisch en toch zenuwachtig naar het nieuws zaten te kijken, en toen zeiden we op een gegeven moment dit is niet echt gezellig. Dat nieuws komt toch wel tot ons, laten we in de avond wat leuks gaan kijken, dat klinkt heel basic maar dat moesten we wel bewust omzetten."

Brandt Corstius: "Quantitiy time heb je veel nu, daar is geen tekort aan, maar quality time moet je bewust voor kiezen."

Quality time met vrienden is nu alleen een stuk lastiger. Een knuffel met 1,5 meter afstand kan niet, maar gelukkig kun je wel nog kletsen. Brandt Corstius ziet sommige vrienden nog wel buiten met twee meter afstand tussen elkaar: "Ik vind het belangrijker om te kletsen, dat vind ik fijn met vrienden, maar knuffels krijg ik thuis wel. Elkaar zien en lachen met elkaar vind ik belangrijk."

Quote

Wees lief voor elkaar en zie het als een avontuur

Susanne Donders

Afwisseling is belangrijk

Toen Brandt Corstius dagelijks met haar man samen aan de keukentafel werkte, vond ze dat "eigenlijk heel leuk". Want als je net verliefd bent wil je niets anders dan constant met z'n tweetjes in één huis zitten."

Maar, nu moet je wel werken. "Ik heb wel altijd gehad dat ik een kamer apart wilde met een deur die dicht kan", zegt Brandt Corstius. "Dus als ik echt moet schrijven ga ik echt apart zitten, dat is de enige manier voor mij."

Donders: "Ik denk zeker dat afwisseling belangrijk is, van samen en alleen. Daar heeft iedereen andere behoeftes in, dat is ook zo belangrijk om je te realiseren, dat je niet allemaal hetzelfde bent. Het is ook niet zo vanzelfsprekend dat wat jij wil en hoe jij je voelt, dat het voor de ander precies hetzelfde is. Dus je moet goed rekening houden met die verschillen."

Deze tijd kan funest zijn

Deze tijden kunnen wel funest zijn voor een relatie. Donders: "Het hangt er dus wel vanaf of je het in de basis nog leuk hebt samen. Of je nog steeds in ieder geval een sterke emotionele band hebt, een soort veilige relatie. Een relatie waarin je vertrouwen hebt in elkaar en het basisvertrouwen ook van, als ik het moeilijk heb dan interesseert jou dat wel en dan doe jij er ook wat mee."

Donders: "Ondertussen moet je wel bedenken dat je niet te veel van de ander kunt verwachten, want je hebt gewoon bepaalde eigenschappen en die blijven zo. Maar wat je dus niet moet doen, is dat je heel erg patronen gaat versterken en heel erg rigide gaat zijn en je daardoor dus vervelend onbegrepen gaat voelen."

Quote

Het is ook niet zo vanzelfsprekend dat wat jij wil en hoe jij je voelt, dat het voor de ander precies hetzelfde is. Dus je moet goed rekening houden met die verschillen

Susanne Donders

Huidige situatie is een test

De huidige situatie is dus zeker een test. Donders: "Het is voor mensen zonder kinderen een pre-pensionadotest. Iedere levensovergang heeft wel een soort ontregeling en aanpassing, dat is ook heel lastig. Voor stellen met kinderen is het zeker een relatie-test om ook te kijken: wie zijn wij met zijn tweeën. Het is ook echt wel heel mooi en het is een ontzettende uitdaging. Sommige stellen lukt het heel goed."

"Maar, het kan heel goed dat je het nu echt heel moeilijk hebt en samen tegen een muur oploopt of de spanningen de pan uitvliegen", zegt Donders. "Als je bestaan extra wankel aanvoelt omdat je onzeker bent van je partner of de ander je nu in de steek laat. De druk van nu kan de emmer doen overlopen van wat al langer speelt. Veel stellen komen laat als er al problemen zijn."

Donders: "Ik zou dan nu zeker hulp inroepen van een relatietherapeut om de emotionele overloop op te vangen en gevoelens te verhelderen zodat je in gesprek kan blijven en met elkaar samen werken, ook als ouders. Wij hebben ook nu gratis online spoedconsulten. En er veel hulp en informatie vanuit de therapiewereld. Ook helpen tips en informatie van anderen, we kunnen van elkaar leren."

'Zie het als een avontuur'

Donders: "Het is heel belangrijk dat je zelf wat aan je mentale gezondheid doet. Dat je dus zowel tijd neemt om te focussen, als tijd voor niks, als tijd voor lol. Zorg ook dat je genoeg slaapt en niet te veel nieuws opneemt en dat je met elkaar tolerant bent en het beste ervan maakt, ook dat ook uitspreekt. Dat helpt. Niet te perfectionistisch doen, accepteren wat lastig is."

"Wees lief voor elkaar en zie het als een avontuur," zegt Donders. "Er is zoveel meer tijd voor elkaar dat is ook een luxe naast alle ellende."

Relaties in tijden van corona

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie