Binnenland
MAX

Hoe we onze eigen seks saboteren met faalangst en prestatiedruk: 'We zijn te perfectionistisch'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe we onze eigen seks saboteren met faalangst en prestatiedruk: 'We zijn te perfectionistisch'

Valentijnsdag nadert. De één viert het uitgebreid met zijn of haar partner, de andere doet er niks mee. Maar volgens seksuoloog Eveline Stallaart is Valentijnsdag een goede dag om stil te staan bij de liefde. "Ik denk dat het een goed moment is om even stil te staan bij de mensen die je liefhebt, en om daar extra aandacht aan te schenken" vertelt Stallaart. Ze geeft tips voor een beter seksleven in Villa VdB.

Nieuw boek

In haar nieuwe boek, Even tussen ons, deelt Stallaart tips voor een duurzaam liefdes- en seksleven. Volgens haar is het belangrijk om te erkennen dat het soms moeilijk kan zijn, zelfs in een tijd waarin openheid wordt gepredikt. "Wij denken allemaal in Nederland dat wij heel open en vooruitstrevend zijn en dat we 't best wel goed doen op dat vlak. Maar eigenlijk valt dat heel erg tegen," zegt Stallaart. "Daar hebben we het soms nog wel eens moeilijk en dat is helemaal niet erg."

Faalangst en prestatiedruk

Een veelvoorkomend thema in haar praktijk is het gevoel van falen en prestatiedruk. "Het ligt vaak ook echt wel diep in de mens. Er zijn heel veel mensen die heel perfectionistisch zijn en die willen dat het allemaal klopt," zegt Stallaart. Ze pleit voor meer acceptatie en minder prestatiedruk in de slaapkamer, waarbij het vooral belangrijk is om meer te voelen en minder te analyseren: "Laten we eens allemaal wat minder nadenken en tussen de lakens. Het mag ook een keer misgaan, het mag vies zijn. Lach er om, en ga je niet schamen."

Polyamorie

We lijken met z'n allen steeds preutser te worden, maar ondertussen zijn andere relatievormen zoals polyamorie ook in opmars. Hoe kijkt Stallaart daarnaar? "Met non-monogamie hoeven we nooit bij iemand stil te blijven staan. We hoeven nooit genoegen te nemen met iets, en kunnen altijd door blijven zoeken en proeven." Stallaart denkt dat daar een soort ontevredenheid in zit: "En dat we allemaal maar al te bang zijn om echt vol voor iets te gaan en vol tevreden te zijn met iets."

En terwijl Valentijnsdag nadert, herinnert de seksuoloog ons eraan om liefde te vieren: "Als de faalangst heerst, dan saboteren we de seks. Genieten is het devies!"

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie