Nicaragua verbreekt diplomatieke banden met Nederland: 'Het is echt een schrikbewind geworden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nicaragua verbreekt diplomatieke banden met Nederland: 'Het is echt een schrikbewind geworden'

Nicaragua verbreekt de diplomatieke betrekkingen met Nederland. De regering in Managua verwijt Nederland een neokoloniale en bemoeizuchtige houding en "een voortdurende belediging van Nicaraguaanse gezinnen".

Volgens persbureau AFP is leider Daniel Ortega woedend dat Nederland toegezegde fondsen voor de bouw van een ziekenhuis zou hebben ingetrokken. Die boodschap zou de Nederlandse ambassadeur voor Midden-Amerika, Christine Pirenne, afgelopen donderdag bij een bezoek aan Managua hebben overgebracht aan de minister van Buitenlandse Zaken. "Ze zou de mensen in Nicaragua hebben toegesproken alsof Nicaragua een Nederlandse kolonie is", zegt Latijns-Amerikacorrespondent Edwin Koopman in het NOS Radio 1 Journaal.

NOS Radio 1 Journaal - 01 Oct 2022, 08:00 - 08:30

Het besluit om de banden te verbreken komt niet helemaal uit de lucht vallen, zegt hij. "Begin deze week werd ook al de EU-ambassadeur naar huis gestuurd en tot persona non grata verklaard. En de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten is ook niet welkom."

De relatie tussen Nederland en Nicaragua was volgens Koopman de afgelopen jaren al niet heel innig. "Nederland heeft eerder ook al veel kritiek geuit op de manier waarop Nicaragua wordt geregeerd. Zeker na de dubieuze verkiezingen van vorig jaar, die president Ortega een nieuwe termijn van vijf jaar opleverden." De uitslag van die verkiezingen stond vooraf al vast, omdat Ortega de belangrijkste oppositiekandidaten had laten opsluiten. "Het is echt een schrikbewind geworden", zegt Koopman.

Wat de precieze gevolgen zijn van het verbreken van de banden is onduidelijk. Nederland heeft in Nicaragua geen ambassade.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie