Buitenland
VPRO

Nicaragua heeft weer een dictator

foto: EPA/Jorge Torres
  1. Nieuwschevron right
  2. Nicaragua heeft weer een dictator

Je verjaagt een dictator en jaren later word je er zelf een. Dat is kort samengevat de levensloop van Daniel Ortega, de president van Nicaragua die vandaag voor de vierde keer op rij de verkiezingen gaat winnen.

Nicaragua is weer een dictatuur

Kogels, dollars en ambities

Kandidaten van de oppositie zijn opgepakt, kritische journalisten worden vervolgd. Demonstranten zijn hun leven niet zeker. Daarmee verzekert Ortega zijn macht en imiteert hij de dictatuur van Anastasio Somoza die hij in de jaren zeventig hielp verjagen, als leider van de Sandinistische revolutie.

''De Sandinisten wilden lang blijven. Dus toen ze in 1990 de verkiezingen verloren, zwoeren ze om terug te komen en nooit meer de macht uit handen te geven'', zegt JanGeert van de Post in Bureau Buitenland. ''Dat is sinds 2006, toen Ortega terug aan de macht kwam, gebeurt. Hij ziet dit als de tweede fase van de revolutie. Vasthouden aan de macht kan alleen door die te centraliseren.''

In zijn nieuwe boek Kogels, dollars en ambities schrijft Van de Post, die destijds zelf ook als idealist naar Nicaragua reisde, hoe oorlogen en dictaturen de geschiedenis van Nicaragua beheersen. Ortega is daarop geen uitzondering. Voor een uitweg gelooft Van der Post in de Nicaraguaanse diaspora: ''Die zien in Europa hoe je politiek kunt bedrijven met overleg.''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie